Снимка Би Ти ВиЗа ново начало за сирийското семейство, което

...
Снимка Би Ти ВиЗа ново начало за сирийското семейство, което
Коментари Харесай

Посрещнато с протести в Елин Пелин сирийско семейство започна нов живот в с. Устина

Снимка Би Ти Ви
За ново начало за сирийското семейство, което беше посрещнато с митинги в Елин Пелин споделя Би Ти Ви.. След като бяха изгонени от хората там, семейство Джабер сами взеха решение да изоставен и да потърсят щастието си, само че още веднъж в България.
Край Пловдив в родопското село Устина откриваме семейство Джабер, споделя още малкия екран. Преди два месеца напущат Елин Пелин, откакто чакаха половин година за документите си, и заживяват в новия си дом.
Фахим Джабер споделя, че фамилията са били внимателни, тъй като са били в чужд регион. „ Но останахме прелестно сюрпризирани от хората, на които попаднахме. Тук усетихме, че има народна власт. Хората са прелестни. Не усещаме никаква дискриминация ”, споделя Фахим Джабер.
След като половин година чакаха да получат персонални документи от община Елин Пелин, през днешния ден болката и обидата от отношението на локалните са останали зад тила им. Фатима признава, че най-сетне се усеща спокойна.
„ Може би имахме неприятен шанс. Не мога да си обясня за какво трябваше да чакаме толкоз за документи. В Елин Пелин се усещах се несигурна. Бях затворена в къщи. Спомням си по какъв начин срещнах един човек на улицата, който бързаше за някъде, а аз си помислих, че ще се опита да ме нападне. Тук всичко е наред. Хората са доста отзивчиви. Не сме видели дори нито един, който да ни гледа с неприятно око ”, уточни Фатима.
В село Устина живеят над 2000 души - както мюсюлмани, по този начин и християни. Но за първи път се заселват бежанци. Така се оказва, че Светла Ботева има нови съседи - семейство Джабер.
Приема новината с изненада и терзание. „ Когато разбрах, че са сирийци бях малко уплашена. В рамките на седмица ги опознах тези хора и ми станаха любимци. Всяка вечер се събираме тук на нашата маса. Говорим си до късно и доста свикнахме едни с други ”, споделя тя.
Да се запознае с новите поданици на Устина пристигна и кметът на селото Нели Бундева. Вярва и се надява, че събитията от Елин Пелин няма да се повторят, споделя още Би Ти Ви?
„ В момента няма никакви недоволства. Съседите също ги одобряват добре и споделят че са доста положителни хора. Надявам се да се впишат хората, всичко да бъде обикновено ”, разяснява кметът.
Дом и работа на семейство Джабер намира Кемал Тинев. Разбира за тяхната орис от медиите. След като вижда отрицателното отношение на жителите на Елин Пелин към сирийското семейство, взема решение да им помогне.
Без съмнение им предлага работа във фабриката си за обработка на дървесина. „ Не можах да го преживея това да виждам по какъв начин тези хора страдат и никой не се пробва да им помогне ”. Той показа, че първоначално е виждал боязън и нерешителност в очите им, само че с всеки ден стават все по-спокойни.
Във фабриката за преправка на дървесина работят към 50 души. Тук синът на Фатима и Фахим Ахмед намира нови другари, а работата за него сбъдната фантазия.
„ Имам опит, тъй като работих преди време в сходна фабрика, на същата машина. Работата е разнообразна. Подготвен съм и се оправям добре. Бях обезверен след всичко, което се случи. Дори не чаках да открия другари тук ”, споделя той.
Ахмед има вяра, че един ден ще има своя лична фабрика. Днес обаче е решен да научи български и взима и първите уроци.
Семейството напълно скоро ще бъде записано в общината. Но и Фатима, и Фахим се надяват, че един ден войната в Сирия ще завърши и ще могат да се върнат още веднъж там.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР