Снимка: БГНЕСУкраинският президент Володимир Зеленски вчера направи историческо обръщение пред

...
Снимка: БГНЕСУкраинският президент Володимир Зеленски вчера направи историческо обръщение пред
Коментари Харесай

Пълният текст на речта на Володимир Зеленски пред Конгреса на САЩ

Снимка: БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски през вчерашния ден направи историческо послание пред взаимното съвещание на Конгреса на Съединени американски щати. Президентът на Украйна бе посрещнат от дълги аплодисменти. Той даде обещание, че страната му в никакъв случай няма да се откаже от съпротивата си против съветската експанзия, само че съобщи, че непрекъснатата поддръжка на Вашингтон е ключът към крайната победа.

Представяме ви цялостния текст на речта му, оповестена от „ The Guardian “ и преведена от ДЕБАТИ.БГ.:

„ Скъпи американци…

Във всички щати, градове и общности. Всички, които ценят свободата и справедливостта. Които я ценят толкоз мощно, колкото и ние, украинците, във всички наши градове, във всяко едно семейство. Надявам се моите думи на почитание и признателност да намерят отклик във всяко американско сърце!

Г-жо вицепрезидент, благодаря Ви за напъните, които полагате в помощ на Украйна. Г-жо ръководител, Вие самоуверено посетихте Украйна по време на пълномащабната война, доста Ви благодаря. За мен е огромна чест, огромна привилегия да бъда тук.

Уважаеми членове на Конгреса – представители и на двете партии – които също посетиха Киев. Уважаеми конгресмени и сенатори – представители и на двете партии – които, сигурен съм, ще посетят Украйна в бъдеще. Уважаеми представители на диаспората – присъстващи в тази зала и пръснати из цялата страна. Уважаеми публицисти,

За мен е огромна чест да бъда в Конгреса на Съединени американски щати и да приказвам пред вас и всички американци! Напук на всички шансове и мрачни сюжети Украйна не падна. Украйна е жива и се развива.

И това ми дава съображение да споделя с вас първата ни взаимна победа –
победихме Русия в борбата за съзнанието на света.
Ние не се опасяваме. Нито пък някой по света би трябвало да изпитва боязън.

Украинците извоюваха тази победа – и тя ни дава кураж, който въодушевява целия свят. Американците завоюваха тази победа – и по тази причина вие успяхте да обедините международната общественост за отбрана на свободата и интернационалното право. Европейците извоюваха тази победа – и по тази причина в този момент Европа е по-силна и по-независима от всеки път.

Руската робия изгуби надзор над нас и в никакъв случай повече няма да въздейства на съзнанието ни.

И въпреки всичко би трябвало да създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че страните от световния юг също ще завоюват такава победа. Знам и още нещо – руснаците ще имат късмет да бъдат свободни единствено когато победят Кремъл в съзнанието си.

И въпреки всичко борбата продължава!
И ние би трябвало да победим Кремъл на бойното поле.
Тази борба не е единствено за територия – за тази или друга част от Европа. Тази борба не е единствено за живота, свободата и сигурността на украинците или на който и да е различен народ, който Русия се пробва да завладее. Тази борба ще дефинира – в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци, а по-късно – техните деца и внуци. Тя ще дефинира дали той ще бъде народна власт – за украинците и за американците – за всички.

Тази борба не може да бъде замразена или отсрочена. Тя не може да бъде подценявана с вярата, че океанът или нещо друго ще обезпечи отбрана.

От Съединените щати до Китай, от Европа до Латинска Америка и от Африка до Австралия – светът е прекомерно взаимосвързан и взаимозависим, с цел да разреши на някого да остане настрани – и в това време – да се усеща в сигурност, когато сходна борба продължава.

Нашите два народа са съдружници в тази борба.

И идната година ще бъде повратна точка. Точка, в която украинската храброст и американската увереност би трябвало да подсигуряват бъдещето на общата ни независимост. Свободата на хората, които отстояват своите полезности.

Дами и господа…

Американци…

Вчера – преди да дойда тук, във Вашингтон – бях на фронтовата линия, в нашия Бахмут. В нашата цитадела в източната част на Украйна – в Донбас.

Руските военни и наемници нападат Бахмут без спиране от май насам. Атакуваха го денонощно. Но Бахмут устоява.

Миналата година в Бахмут живееха 70 000 души, а в този момент там са останали единствено няколко цивилни. Всеки сантиметър от тази земя е пропит с кръв. Всеки час се чува плач на оръжия. Окопите в Донбас сменят притежателите си по няколко пъти дневно в яростни сражения и даже ръкопашни боеве. Но украинският Донбас устоява.

Руснаците употребяват всичко, с което разполагат, против Бахмут и другите ни красиви градове. Окупаторите имат доста преимущество в артилерията. Те имат преимущество в боеприпасите. Те разполагат с доста повече ракети и самолети, в сравнение с ние в миналото сме имали.

Но нашите отбранителни сили устояват. И всички ние се гордеем с тях.

Руската тактичност е примитивна. Те палят и унищожават всичко, което видят. Те изпращат главорези на фронтовата линия. Изпратиха наказани на война…

Хвърлиха всичко против нас – сходно на другата робия, която в Арденската атака хвърли всичко, което имаше, против свободния свят. Подобно на храбрите американски бойци, които по време на Коледа през 1944 година удържаха редиците си и дадоха отпор на силите на Хитлер, храбрите украински бойци вършат същото против силите на Путин тази Коледа. Украйна държи линиите си и в никакъв случай няма да се съобщи!
И по този начин, ето я фронтовата линия – тиранията, на която не ѝ липсва свирепост – против живота на свободните хора. И вашата поддръжка е от решаващо значение
– не просто с цел да устоим в такива борби, а с цел да стигнем до повратната точка. За да победим на бойното поле.

Разполагаме с артилерия. Да. Благодаря ви. Достатъчно ли е? Честно казано, не напълно. За да подсигуряваме, че Бахмут не е единствено цитадела, която задържа съветската войска – а с цел да може съветската войска да се изтегли изцяло – са нужни още оръдия и снаряди.

Ако е по този начин, сходно на борбата при Саратога, битката за Бахмут ще промени траекторията на нашата война за самостоятелност и независимост.

Ако вашите „ Пейтриът “ спрат съветския гнет против нашите градове, това ще разреши на украинските патриоти да работят пълноценно в отбрана на нашата независимост.

Когато Русия не може да доближи нашите градове с артилерията си, тя се пробва да ги унищожи с ракетни офанзиви. Нещо повече,
Русия откри съдружник в своята геноцидна политика – Иран.
Иранските смъртоносни безпилотни самолети, изпращани в Русия на стотици бройки, се трансфораха в опасност за нашата сериозна инфраструктура. Ето по какъв начин единият терорист е намерил другия. Въпрос на време е – по кое време те ще нанесат удар по други ваши съдружници, в случай че не ги спрем в този момент. Трябва да го създадем!

Вярвам, че не би трябвало да има табута в нашия съюз. Украйна в никакъв случай не е желала от американските бойци да се бият на наша земя вместо нас. Уверявам ви, че украинските бойци могат сами да ръководят чудесно американските танкове и самолети.

Финансовата помощ също е извънредно значима. И бих желал да ви благодаря и за двете – за финансовите пакети, които към този момент ни предоставихте, и за тези, за които може би ще решите. Вашите пари не са щедрост. Това е инвестиция в световната сигурност и народна власт, с която се оправяме по най-отговорния метод.

Русия би могла да спре експанзията си, в случай че желае, само че вие можете да ускорите нашата победа. Аз го знам. И тя ще потвърди на всеки евентуален агресор, че никой не може да успее да наруши националните граници, да извърши зверства и да господства над хората срещу волята им.

Би било наивно да чакаме стъпки към мир от страна на Русия, която се любува на това да бъде терористична страна. Руснаците към момента са отровени от Кремъл.

Възстановяването на интернационалния правов ред е наша обща задача. Нуждаем се от мир. Украйна към този момент предложи оферти, които преди малко разисках с президента Байдън – нашата формула за мир.

Десет точки, които би трябвало и би трябвало да бъдат изпълнени за нашата обща сигурност – обезпечена за десетилетия напред.

И срещата на върха, която може да се организира.

Радвам се да подчертая, че президентът Байдън поддържа нашата мирна самодейност през днешния ден. Всеки от вас, дами и господа, може да помогне за нейното осъществяване – с цел да подсигурява, че водачеството на Америка ще остане устойчиво, двупартийно и в двете посоки.

Можете да засилите глобите, с цел да накарате Русия да почувства какъв брой разрушителна е нейната експанзия. Във ваша власт е да ни помогнете да надигнем пред съда всички, които започнаха тази непровокирана и незаконна война. Да го създадем!

Нека терористичната страна да понесе отговорност за своя гнет и експанзия и да компенсира всички загуби, нанесени от тази война.

Нека светът види, че Съединените щати са тук.

Дами и господа…

Американци…

След два дни ще честваме Коледа. Може би на свещи. Не тъй като е по-романтично, само че тъй като няма да има електричество. Милиони хора няма да имат нито отопление, нито течаща вода. Всичко това ще бъде вследствие на съветските ракетни и безпилотни офанзиви против енергийната ни инфраструктура. Но ние не се оплакваме.

Не съдим и не съпоставяме чий живот е по-лесен.

Вашето богатство е артикул на националната ви сигурност – резултат от битката ви за самостоятелност и многочислените ви победи.

Ние, украинците, също ще преминем през нашата война за самостоятелност и независимост с достолепие и триумф.

Ще честваме Коледа – и даже да няма ток, светлината на вярата ни в себе си няма да бъде угасена. Ако съветските ракети ни нападат – ще създадем всичко допустимо да се защитим. Ако ни атакуван с ирански безпилотни самолети и на нашите хора  се наложи да отидат в бомбоубежища на Бъдни вечер – украинците отново ще седнат на празничната софра и ще се развеселят един различен. И не е нужно да знаем желанието на всеки, защото знаем, че всички ние, милиони украинци, желаем едно и също – победа. Само победа.
Ние към този момент изградихме мощна Украйна – със мощен народ, мощна войска и мощни институции. Заедно с вас!Изграждаме мощни гаранции за сигурността на нашата страна и на цяла Европа и света. Заедно с вас!А също по този начин – дружно с вас – ще сложим на място всеки, който ще се опълчи на свободата.
Това ще бъде основата за отбрана на демокрацията в Европа и по света.

Сега, в това особено коледно време, желая да ви благодаря. На всички вас. Благодаря на всяко американско семейство, което цени топлината на своя дом и желае същата топлота и на другите хора.

Благодаря на президента Байдън и на двете партии в Сената и Камарата на представителите – за неоценимата ви помощ.

Благодаря на вашите градове и на вашите жители, които поддържаха Украйна тази година, които одобриха нашите хора, които развяха националните ни флагове, които действаха, с цел да ни оказват помощ. Благодаря на всички вас! От всички, които в този момент са на фронтовата линия. От всички, които чакат успеха.

Стоейки тук през днешния ден, си припомням думите на президента Франклин Делано Рузвелт, които са толкоз подобаващи за този миг: „ Американският народ със своята обективна мощност ще реализира безспорна победа “.

Украинският народ също ще победи. Абсолютно. Знам, че всичко зависи от нас. От украинските въоръжени сили. Но толкоз доста зависи и от света. Толкова доста неща в света зависят от вас.

Когато през вчерашния ден бях в Бахмут, нашите герои ми подариха знамето. Бойното знаме. Знамето на тези, които пазят Украйна, Европа и света с цената на живота си. Те ме помолиха да занеса това знаме в Конгреса на Съединени американски щати – на членовете на Камарата на представителите и сенаторите, чиито решения могат да спасят милиони хора.

Така че дано тези решения бъдат взети.

Нека това знаме остане с вас, дами и господа.

Това знаме е знак на нашата победа в тази война.

Ние стоим, ние се борим и ще победим. Защото сме единни. Украйна, Америка и целият свободен свят.

Нека Бог закриля нашите смели бойци и жители. Нека Бог вечно да благослови Съединените американски щати.

Весела Коледа и щастлива победоносна нова година.

Слава Україні! [Слава на Украйна!] “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР