Снимка БГНЕСРусия в новата Стратегия за национална сигурност на САЩ

...
Снимка БГНЕСРусия в новата Стратегия за национална сигурност на САЩ
Коментари Харесай

Отново съперници: Мястото на Русия в новата стратегия на САЩ

Снимка БГНЕС
Русия в новата Стратегия за национална сигурност на Съединени американски щати е подложена на критика надалеч по-остро, в сравнение с това прави президентът Доналд Тръмп. Противоречие ли е това? Ето какво мислят по въпроса във Вашингтон. Съединени американски щати виждат три основни закани за себе си и „ реваншистка ” Русия е една от тях. Другите провокации са Китай, страните КНДР и Иран, а също по този начин транснационалните терористични групи. Така заканите са подредени в целите на Стратегията за национална сигурност, направена от администрацията на американския президент Доналд Тръмп и оповестена на 18 декември.

Това показва в разбор в Дойче веле Михаил Бушуев, показан от БГНЕС. В него се прибавя още:

" Главната теза на документа: Китай и Русия са влезнали в епоха на съревнование със Съединени американски щати, пробвайки се да им лишават „ геополитическите преимущества и да трансформират интернационалния ред в своя изгода ”. За американската тактика светът, който построяват тези страни, е противопоставен на полезностите, изповядвани от Съединени американски щати. Русия и Китай вършат „ своите стопански системи по-малко свободни, по-малко обективни, усилват военните разноски, управляват информацията за угнетяване на своите общества и уголемяват личното си въздействие ”, се твърди още в документа.

Русия като реваншистка страна

Русия е окачествена като страна, която се стреми „ да възвърне статута си на велика страна и да ускори сферата на своето въздействие около границите си “. За тази цел тя употребява разнообразни тактики както с военно, по този начин и с осведомително влияние.
" С помощта на модерни подривни тактики Русия се намесва във вътрешните политически работи в страните по целия свят “, считат създателите на документа. Според тях задачата на Русия е да отслаби въздействието на Съединени американски щати и техните сътрудници и съдружници по целия свят. Опитвайки се да повлияе върху публичното мнение в разнообразни точки на планетата, Русия " прави осведомителни и кибероперации ".
В тази връзка тя употребява държавните съветски медии, консуматори, пишещи мнения за пари, „ тролове “ и „ ботове “, които основават лъжливи профили в обществените режи, споделя се в тактиката. може да се съгласим с отношението към нашата страна като опасност за сигурността на Съединени американски щати “.
„ Съчетаването на съветските упоритости с възходящия боен капацитет основава неустойчивост в Евразия, където се ускорява рискът от спор поради неправилната преценка от съветска страна “, твърди се още в документа. Според създателите му не се е оправдал изводът на предходните американски администрации, че включването на Русия и Китай в интернационалните институции ще ги направи по-открити и лоялни.

Европа - най-важният съдружник на Съединени американски щати

Европа е посочена като най-важният съдружник, с който Съединени американски щати са обвързани с общи полезности, правилата на демокрацията и върховенството на правото. Русия е охарактеризирана на европейския континент като политически състезател, който се пробва да внесе различия в трансатлантическия съюз сред Съединени американски щати и Европа.
" Русия употребява подривни ограничения, с цел да понижи доверието, че Америка остава обвързана с Европа и трансатлантическия съюз, а също да отслаби европейските страни и институции ", означават създателите на документа. Стратегията за национална сигурност фиксира, че Съединени американски щати са обвързани с член 5 от контракта на НАТО за групова сигурност – това е удостоверение, което европейците дълго време чакаха от Тръмп. Наред с това създателите на националната тактика приканват Европа да извършва поетите отговорности и да отделят за защитата не по-малко от два % от Брутният вътрешен продукт на страните си до края на 2024 година

Съединени американски щати са подготвени за съдействие с Русия

В националната тактика на Съединени американски щати Русия е обрисувана в доста по-мрачни тонове от тези, които употребява Доналд Тръмп. Несъответствието сред изявленията на Тръмп за Русия и текстовете на тактиката накара някои американски политически наблюдаващи да споделят, че позицията на президента е " непоследователна ". " Всички тези, на които им е още забавно, до каква степен враждебните изявления за Русия се съчетават с това, което Тръмп в действителност мисли, поучиха отговора “, счита Ендрю Вайс, вицепрезидент фонда Карнеги и някогашен консултант по Русия на президента Бил Клинтън. " В тактиката Русия е противник, само че Путин е в сърцето на Тръмп. Ще ги пратим на сеанс за фамилна терапия “, пошегува се американският политолог Йън Бремър, който оглавява консултантската компания Eurasia Group. може да се съгласим с отношението към нашата страна като опасност за сигурността на Съединени американски щати “.

Впрочем, тактиката оставя отворена врата за взаимоотношение с съветските управляващи: Съединени американски щати са подготвени да сътрудничат както с Русия, по този начин и с Китай „ в областта на взаимните ползи “. Представяйки документа, Тръмп уточни неотдавна огласения случай за съдействие сред Централно разузнавателно управление на САЩ и ФСБ, с помощта на който бе предотвратен терористичен акт в Санкт Петербург. " Така би трябвало да се работи “, сподели президентът на Съединени американски щати. „ Да, в тактиката се приказва за Русия като за „ противник “, удостовери пред „ Дойче веле “ Ванеса Екър, представителка на Държавния департамент на Съединени американски щати в Брюксел. Но това не значи, че не може да сътрудничим с Русия. Стратегията за национална сигурност се базира на действителностите. Не е загадка, че имаме различия както с Русия, по този начин и с Китай “.

Възмущение в Русия и Китай

В Москва новата Стратегия за национална сигурност на Съединени американски щати бе окачествена като " империалистическа ". Документът показва нежеланието на Вашингтон да се откаже от еднополюсния свят, съобщи президентският представител Дмитрий Песков: " Несъмнено, не може да се съгласим с отношението към нашата страна като опасност за сигурността на Съединени американски щати “. Властите на Китай считат, че документът е написан " в духа на Студената война " и съдържа " зла клюка ". Китай няма да се развива за непозната сметка, само че в никакъв случай няма да се откаже от своите законни ползи, споделиха в китайското Министерство на външните работи. Там прибавиха, че „ съдействието е единственият верен избор за Китай и Съединени американски щати “ се показва още в разбора в Дойче веле на Михаил Бушуев, показан от БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР