Снимка БГНЕСМинистър-председателят Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на

...
Снимка БГНЕСМинистър-председателят Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на
Коментари Харесай

Борисов и Заев ще почетат паметта на евреите, депортирани от територията на днешна Република Македония

Снимка БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов ще взе участие във възпоменателната гала на 12 март в Скопие във връзка 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония, предава БГНЕС.
В памет на жертвите на Холокоста българският министър председател, дружно с премиера на Република Македония Зоран Заев, ще сервира венец на паметника на починалите евреи. Бойко Борисов е първият български министър-председател, който взе участие в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В формалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общественост. В рамките на визитата са планувани и двустранни диалози сред министър председателите Борисов и Заев.

Представители на еврейската общественост в Република Македония високо правят оценка визитата на българския министър председател. Според тях българските публични управляващи демонстрират смелост, присъствайки на честванията във връзка на депортацията на македонските евреи. " Това нещо се случва за първи път - формален представител, освен това министър председател на Република България, да участва на възпоменателна гала във връзка депортирането на евреите. И това ще стане на мястото, откъдето е почнала депортацията - Монопола. Това е историческо събитие и поздравяваме храбростта и куража на Борисов да пристигна в този ден в Република Македония ", съобщи пред БГНЕС в навечерието на визитата Горан Садикарийо, основен и изпълнителен шеф на Фонда на Холокоста и Мемориалния център на Холокоста в Скопие.

" Ветровете в България се трансформират. И към този момент не се приказва единствено за спасяването на българските евреи, само че и за депортацията на тези от Тракия, Македония и Пирот. Става въпрос за над 11 000 евреи ", добави той. За македонските евреи спасяването на българските евреи е ярък образец в историята на Втората международна война, който е резултат от взаимните дейности на Българската православна черква, гражданското общество и политиците. Благодарение на този акт са избавени над 48 000 евреи.

" България има светла история, която е обвързвана с предотвратяването на депортацията, само че би трябвало да се гледа и другата страна на монетата - депортацията от окупираните земи. Не може да се приказва единствено за едното, би трябвало да се споделя и за другото. Ние като еврейска общественост работим с нашите сътрудници от България, с цел да представим историческата истина за случилото се по това време. Винаги да загатваме за спасяването на 48 000 евреи, само че и за депортацията на над 11 000 евреи ", съобщи още Садикарийо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР