Снимка: БГНЕС4 години след взрива в завод Миджур, при който

...
Снимка: БГНЕС4 години след взрива в завод Миджур, при който
Коментари Харесай

Прокуратурата: Огромен брой взривни вещества още заплашват Горни Лом

Снимка: БГНЕС

4 години след гърмежа в цех " Миджур ", при който починаха 15 души, условията за сигурност още не се съблюдават. Това е открила инспекция на Върховната административна прокуратура, оповестиха от там. В складовете на взривения цех се съхраняват хиляди необезопасени гръцки мини.

Прокурорската инспекция, почнала по сигнал от кмета и ръководителя на Общинския съвет на близкото градче Чупрене. Тя открила, че:

- в нарушаване на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения от " Видекс " АД не е показан контракт за обезпечаване на въоръжена защита за обектите - 5 взривни хранилища, в които се намират изброените вещества;

- не са показани документи за осъществяване на същия закон, съгласно който " Видекс " АД би трябвало да разполага със лични или наети складови помещения;

- в завода няма местна система за обявяване за обезпечаване на ранно предизвестие на личния състав, способените органи и популацията, както изисква Законът за отбрана при бедствия.

ОТ ВАП считат, че " неспазването на нормативните условия може да докара до рискове за необятен кръг лица, поради евентуалната заплаха на въпросните субстанции. Освен това е преценено, че казусът е изключително незабавен и изисква незабавна интервенция от органите, снабдени с подготвеност по поставените въпроси ".

Прокуратурата е заела вътрешния министър, регионалния шеф на Видин и кмета на община Чупрене да си изпълнят законовите отговорности по надзор и санкциониране на сдружението, тъй че да не се стигне до ново бествие.

Върховна административна прокуратура насочи оферти до министъра на вътрешните работи, регионалния шеф на Видин и кмета на община Чупрене за предприемане на незабавни ограничения за недопускане на произшествия на територията на цех „ Миджур “

В сигнала от Чупрене, поради който се е активизирала прокуратурата, написа, че не са взети ограничения по безвредно запазване на доста количество взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване на територията на цех " Миджур ", в землището на с. Горни Лом, където при индустриалната повреда на 1 октомври 2014 година починаха 15 души. Взривните субстанции се намират в хранилища на завода " Миджур ". В сигнала е посочено, че и все още към момента не са изпълнени всички условия за сигурност и са застрашени живота и здравето на популацията. Към сигнала е прибавен и протокол от инспекция, осъществена от Министерство на околната среда и водите, взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи, при която е открито, че в хранилища на завода се съхраняват голям брой взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване.

От прокуратурата напомнят, че за случая се води наказателно дело против четирима, което още виси на първа инстанция пред Окръжния съд във Видин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР