Снимка: БГНЕС Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи

...
Снимка: БГНЕС Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи
Коментари Харесай

Светлин Михайлов е приет по спешност в правителствена болница


Снимка: БГНЕС

Съдийската гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС) отсрочи във вторник дълго чакания избор на нов ръководител на Софийския градски съд (СГС), откакто се оказа, че единият претендент е признат по неотложност в държавна болница и не може да се яви на чуването.

Става въпрос за някогашния началник на съда сред 2004 и 2009 година Светлин Михайлов. В началото на съвещанието на колегията ръководителят ѝ Лозан Панов рапортува служебна записка, изпратена от здравното заведение, съгласно която Михайлов бил признат малко преди 21.00 часа в понеделник.

Членовете на Съдийската гилдия единомислещо гласоподаваха изборът бъде отсрочен, след което Панов предложения другия претендент Евгени Георгиев в залата, с цел да му изясни обстановката и да му се извини, че поради болестта на Михайлов избор във вторник няма да има. Така тази точка от дневния ред бе отсрочена най-малко до идващото съвещание след седмица.

Светлин Михайлов и Евгени Георгиев се самономинираха за поста, като на извършеното преди седмица Общо заседание на Софийски градски съд болшинството от градските съдии поддържа Георгиев с 44 гласа против 25 за скандалния някогашен ръководител на най-големия областен съд в страната.

Мнението на магистратите не е наложително за Висш съдебен съвет, само че би трябвало да послужи за ориентир кой избират съдиите да ги ръководи, изключително поради волята за съдийско самоуправление, която бе заложена в Закона за правосъдната власт.

Към двамата претенденти бяха постъпили въпроси за имотното им положение от неправителствената организация " Антикорупционен фонд ". Въпреки че оттова прецизират, че въпросите към Михайлов са доста повече, " което е логически резултат от неговата интензивност на пазара на недвижими парцели и съществено имуществено положение под формата на декларирани банкови депозити и притежавани недвижими парцели ", само Георгиев изпрати отговори.

Непосредствено преди отсрочения във вторник избор, любимецът на градските съдии стана обект на офанзиви от медии, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, поради събитието, че има акции от КТБ, както и поради стипендии, финансирани от американски организации.

Евгени Георгиев обясни в детайли тези въпроси в свое мнение, изпратено на Висш съдебен съвет и оповестено на уеб страницата на съвета в понеделник, съгласно което той е придобил 58 акции от " КТБ " АД сред 2008 и 2010 година, които нито той, нито негови родственици са продавали след срутва и затварянето на банката.

По отношение на офанзивите поради образованията му в Съединени американски щати, арбитър Георгиев изясни, че е спечелил стипендиите след присъединяване в състезания. Те са били финансирани от Държавния департамент на Съединени американски щати посредством Програмата " Рон Браун ", Американската организация за интернационално развиване и от Фондация " Джемс ".

Конкурентът му Светлин Михайлов обаче избра да не разяснява въпросите, подбудени от данните в имотната му декларация. Според тях с помощта на негови покупко-продажби с недвижими парцели с присъединяване на родителите му от 1999 година насам към сегашния миг той публично е милионер, макар че през цялата си кариера е бил само магистрат.

Освен подозренията към стремителното му замогване, част от което съответствува с управническия му мандат в Софийски градски съд, различен сериозен минус в биографията на арбитър МИхайлов са множеството кавги, избухнали до момента в който той бе ръководител на съда.

Въпросите на " Антикорупционния фонд ", на които към този момент някогашният началник на Софийски градски съд избира да не дава отговор, са следните:

- Чрез осъществения заявен финансов запас от към 1 милион лв., добит вследствие на голям брой покупно-продажни покупко-продажби от претендента и неговите родители прикрива ли се активност, обвързвана с противозаконен генезис на средства?

- Ако отговорът е негативен, прикрива ли се комерсиална активност?

- Голяма част от покупко-продажбите са осъществени по време на мандата на Светлин Михайлов като ръководител на Софийски градски съд. Има ли връзка сред заеманата служба и придвижването на покупко-продажбите, по всяка от които осъществя облага в този интервал?

- В наличието на покупко-продажбите, завършени с нотариални актове, с които Светлин Михайлов е придобивал недвижимите парцели от 1999 година насам декларирани ли са действителните им цени?

- Какъв е ползата на един арбитър да прави голям брой имотни покупко-продажби при явна липса на жилищна или друга потребност?

- Каква е клаузата при дарителските покупко-продажби на недвижими парцели сред Светлин Михайлов и неговите родители при явна липса на жилищна, финансова и въобще материална потребност?

- Извършвани ли са били привидни дарителски покупко-продажби сред Светлин Михайлов и неговите родители и коя е била прикритата договорка? Какви са били действителните връзки и планове сред страните?

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР