Снимка: БГНЕС Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди в понеделник мащабна

...
Снимка: БГНЕС Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди в понеделник мащабна
Коментари Харесай

Цацаров нареди проверка на богатите, Пеевски – пак между капките


Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди в понеделник огромна инспекция на произхода на средствата, с които заможни български жители са придобили през последните две години парцели за над 500 000 лв. и първокласни коли.

Любопитен факт, че депутатът от Движение за права и свободи и медиен магнат Делян Пеевски няма да бъде измежду проверяваните, макар че през последните няколко години се официализира като мултимилионер. Той обаче не дава отговор на критериите на инспекцията, заложени от Цацаров, защото публично не има нито скъпи парцели, нито първокласни коли.

Повод за заповедта на основния прокурор е постъпила от Национална агенция за приходите информация, съгласно която през 2015 и 2016 година общо 365 души са закупили парцели на стойност над 500 000 лв., 120 от които са коствали над 800 000 лв..

В същото време Главна дирекция " Национална полиция " в Министерство на вътрешните работи е открила, че на територията на страната сега се управялват 50 автомобила " Майбах ", 193 автомобила " Бентли ", 31 автомобила " Ламборджини ", 68 автомобила " РолсРойс " и 93 автомобила " Ферари " – всички, притежавани от българи.

В справката, предоставена на Цацаров от вътрешното министерство се показва още, че за част от притежателите на първокласните возила в полицията има оперативни данни и сигнали " за възможни закононарушения от общ темперамент, в това число за осъществени данъчни закононарушения и измами ".

" Предоставената информация от Национална агенция за приходите и ГДНП е преценена като мотив за осъществяване на инспекция, поради съществуване на данни за осъществени данъчни закононарушения и пране на пари, заради което основният прокурор разпореди на прокуратурите предприемане на дейности на територията на цялата страна ", прецизира пресцентърът на държавното обвиняване.

Цацаров е разпоредил на Национална агенция за приходите да извърши данъчни инспекции на всеки от придобилите сходни парцели през последните две години, като направи и разбор на приходите им, " за определяне съществуването на средства за придобиването на тези парцели ".

" Възложени са инспекции на органите на Министерство на вътрешните работи, в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на парцелите, по кое време и къде са осъществени покупко-продажбите, съществуването на свързани лица, компании и тяхната активност, декларирани приходи, осъществени разноски, банкови сметки, придвижването на проверяваните средства по банковите сметки и други ", допълват от прокуратурата.

По отношение на първокласните коли основният прокурор желае данъчните да изследват данните на Министерство на вътрешните работи, като открият минимум: " датата на придобиване и цената на МПС, като се изискат контракт за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС ".

Освен това Национална агенция за приходите ще ревизира прозиходът на средствата, с които са купени колите, като при обявление на заеми, ще се ревизира дали те са били декларирани по Закона за налозите върху приходите на физическите лица, както от получателите им, по този начин и от заемодателите. Данъчните ще сравянват посочените от притежателите цени на колите с тези на действителния пазар все още на подписване на покупко-продажбите.

" Ако бъде открито, че съответното МПС е ръководено от друго лице, друго от притежателя, е разпоредено да се изиска информация за основанието за даването на МПС, времето за даване, както и съществуването на насрещна престация ", прибавят от държавното обвиняване.

След края на инспекцията по по тези две направление, прокуратурата ще посочи в допълнение какви дейности ще предприеме след това.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР