Снимка: БГНЕС ГЕРБ поиска в четвъртък оставката на зам.-председателя на

...
Снимка: БГНЕС ГЕРБ поиска в четвъртък оставката на зам.-председателя на
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска оставката на зам.-шефа на парламента Валери Жаблянов


Снимка: БГНЕС

ГЕРБ изиска в четвъртък оставката на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия поради декларацията на левицата против провеждането на Луков марш, в която социалистите оправдаха Народния съд.

Това разгласи депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната му група, прочетена пред медиите.

" Ако желаната оставка не бъде подадена в границите на работния ден, още на следващия ден в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще стартираме събиране на подписи за публично искане на оставката му като зам.-председател на Народното събрание ", разгласи Биков.

Управляващите желаят Жаблянов да напусне поста си, защото точно той е създател на въпросната декларация на Българска социалистическа партия, в която Народният съд бе охарактеризиран като " належащо и неизбежно правораздаване ".

" Поведението на Валери Жаблянов е недопустимо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание ", добави Тома Биков.

Междувременно ръководителят на ПГ на левицата Жельо Бойчев обществено се разграничи от написаното от Жаблянов, заявявайки, че то не отразявало формалната позиция на социалистическата партия за събитията от края на 1944 и началото на 1945 година, при които са издадени 2730 смъртни присъди.

" Трябва да стане ясно незабавно, че написаното от Жаблянов, че " Народният съд е едно належащо правораздаване " не може да се смята за публична позиция на Българска социалистическа партия и не ангажира партията. Ситуацията е неприятна, ще помислим дали да има наказания за господин Жаблянов ", разяснява пред " Нова телевизия " Бойчев.

Ситуацията към поисканата оставка на Жаблянов може да се окаже самобитен политически реванш за проблема с някогашния парламентарен ръководител от ГЕРБ Димитър Главчев, който напусна поста в средата на ноември м.г. по гледище на Българска социалистическа партия.

Тогава персонално министър председателят Бойко Борисов се ангажира да извърши волята на левицата поради решението на Главчев да изгони от пленарната зала водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, защото счете, че тя чете оскърбителна за министър-председателя декларация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР