Снимка БГНЕС архивПекин е разположил ракети по оспорваните острови в

...
Снимка БГНЕС архивПекин е разположил ракети по оспорваните острови в
Коментари Харесай

Пекин е разположил ракети по оспорваните острови в Южнокитайско море

Снимка БГНЕС списък
Пекин е разположил ракети по оспорваните острови в Южнокитайско море, оповестява швейцарският вестник Die Neue Zeurcher Zeitung, представен от Агенция Фокус.
Информацията бе публикувана на първо време от американския ефирен канал CNBC в четвъртък. Медията, която се базира на информация на източник от разузнаването, твърди, че през последните 30 дни ракетните системи са били ситуирани по четири от изкуствено основаните рифове, ситуирани западно от Филипините. Те са част от островите Спратли, чиито суверенитет се оспорва напълно или частично от няколко страни. Съединени американски щати и съседите на Китай упрекват Пекин за възходящата милитаризация на района.

Разположените ракети могат да поразят кораби на повече от 500 километра. Новата обстановка е предизвикателство за американския флот, който постоянно задейства военни кораби в демонстрационни интервенции в оспорваните води, с цел да напомни за „ свободата на корабоплаването “.

Южнокитайското море се намира сред Китай, Виетнам, Малайзия и Филипините. Пекин претендира за 80% от богатата на запаси повърхност от 3,5 млн. кв. км, през която минават значими морски пътища. През 2016 година Международният трибунал в Хага отхвърли териториалните претенции през на Китай. Пекин обаче подцени присъдата и обоснова претенциите си с военна агресия на островите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР