снимка Белфото, архивВарненският апелативен съд наложи доживотен затвор при първоначален

...
снимка Белфото, архивВарненският апелативен съд наложи доживотен затвор при първоначален
Коментари Харесай

На втора инстанция дадоха по-тежка присъда на убиеца на 75-годишен мъж, ще лежи до живот

снимка Белфото, списък

Варненският апелативен съд наложи пожизнен затвор при първичен специфичен режим на обвиняем за обир, съпроводен с ликвидиране. Втората инстанция промени решение на Разградския областен съд, който беше присъдил 20 години „ отнемане от независимост “, предадоха от пресслужбата ѝ.

През 2019 година първата инстанция е признала Владислав Ф. за отговорен в това, че на 25 против 26 декември 2014г. в гр. Завет, обл. Разград, със мощ незаконно е лишил 220 лева от владението на Николай Д. Грабежът е бил съпроводен с убийството на 75-годишния мъж. Разградският областен съд е признал за почтен подсъдимия по обвиняването, че е присвоил мобилен телефон със сим карта. Уважен в размер от 200 хиляди лева е гражданският иск на брачната половинка на умрелия. 
Прокуратурата стачкува правосъдния акт пред горната инстанция с искане за наказание и по второто обвиняване, и за налагане на най-тежкото наказване „ пожизнен затвор без подмяна “. Недоволни от присъдата бяха още частните обвинители и подсъдимият, които също апелираха. 
Владислав Ф. живеел на една и съща улица с потърпевшия, помагал на фамилията му и знаел, че възрастните хора са заможни. В Коледната нощ през 2014 година влезнал в дома им, с цел да отнеме пари. Намерил 220 лева, само че събудил притежателя и го умъртвил. Решил да прикрие следите като укрие тялото. В наличието на някогашната си брачна половинка, го пренесъл с каруца до близкия язовир, направил примка с камъни и го спуснал във водоема. След действието Владислав отпътувал за Германия. Тялото на жертвата било намерено близо 2 месеца по-късно. 
Апелативният съд разпита някогашната брачна половинка на Владислав. Тя изясни, че в нощта на закононарушението мъжът й донесъл телефон, който изхвърлили в печката.
    Събраните обстоятелства дадоха учредения на въззивния съд да одобри, че подсъдимият е лишил от владението на потърпевшия с изключение на паричната сума, и телефона. Това наложи изменение на присъдата. Настоящата инстанция смята, че закононарушението е с такава тежест, която изисква пожизнен затвор. 
Деянието е извънредно смело и безочливо – осъществено е точно на християнски празник, в дома на латентен човек. Това безспорно основава възприятие за неустановеност в членовете на обществото. Престъплението е ориентирано против една от най-уязвимите групи – възрастните хора, против които издевателствата в дребните обитаеми места се ширят, обосновава се съдът. Макар и неосъждан, подсъдимият е бил наказван с санкция поради осъществена кражба, до момента в който притежателите спели. Това значи, че дейностите и държанието му са ескалирали и той съставлява опасност за обществото. Тя може да бъде отстранена посредством насилствена изолираност до края на живота му. Съдът смята, че наказването би трябвало да подейства предупредително върху останалите членове на обществото, поради издевателствата над възрастни и беззащитни хора. Посегателствата против деца, старци и хора с увреждания, би трябвало да се преследват и санкционират безкомпромисно, е мнението на сегашния състав. Решението на Апелативния съд може да се апелира пред Върховен касационен съд. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР