Снимка bachkovskimanastir.comСпоред Светото писание това е денят, в който Божията

...
Снимка bachkovskimanastir.comСпоред Светото писание това е денят, в който Божията
Коментари Харесай

Голяма Богородица е, най-големият летен християнски празник

Снимка bachkovskimanastir.com

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуща земния живот и отива при сина си. Нейната гибел била така лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата " успение " - заспиване.

Днес е Голяма Богородица - един от 12-те велики християнски празници, празнувани и от православни, и от католици.

В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. 

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуща земния живот и отива при сина си. Нейната гибел била така лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата " успение " - заспиване. 

Три дни преди гибелта архангел Гавриил ѝ оповестява, че Бог е поискал да я вземе при Себе Си в своето Царство, с цел да цари постоянно с Него. Последното ѝ предпочитание е да види светите апостоли дружно. По чудноват метод те се придвижват пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни по-късно самичък Иисус Христос в небесна популярност, обграден от благ ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, с цел да се поклони пред Светицата закъснелият Апостол Тома, намират единствено плащеницата ѝ. 

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им споделя: " Радвайте се, тъй като съм с вас през всичките дни. "  

В памет на явяването ѝ пред апостолите Църквата дефинира този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави " въздигане на хляба ". 

“Люде, с обич се съберете през днешния ден! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с забавление! Защото Божията Майка минава славно от земните поданици към небесните! ” 

Според националната традиция празникът се назовава Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рожденият ден на Христовата майка. 

Вярва се, че Богородица оказва помощ на бездетни дами да се снабдят с рожба – за това на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят блага,които са домашно направени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги слагат под иконата на светицата. Според поверията на 14 август вечерта, дамите, които желали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели блага и оставали да преспат в църквите носещи нейното име.

Те вярвали, че тя ще им помогне да се снабдят с рожба. Жените закачат на иконата и вотиви – дребни железни изображения на бременна жена или на бебе, и палят огромни свещи с вярата да забременеят скоро.Стари поверия поучават в този ден да се заобикаля пипането на всичко, което има цвят червен, с цел да не стават ялови младите булки. 

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пиле каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се яде любеница и грозде. Вярващите подаряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари.  

На Богородица мелят от новото жито. От него подготвят обредни хлябове за празника и имат вяра, че в случай че на този ден вали дъжд, ще има огромно изобилие през идната година.

Света Богородица е настойничка на пчеларството – На патронния си празник пчеларите отнасят в черквата медените пити, да ги освети свещеникът. После ги раздават и си пожелават благодат и здраве по пчелите. 

Всяка година на Успение Богородично към Бачковския манастир се стичат хиляди богомолци от цялата страна, с цел да се поклонят пред Чудотворната икона на Света Богородица. Празникът стартира с литургия, а по-късно вярващите потеглят на литийно шествие, водено от монаси, които носят чудотворната икона на Божията майка до местността Клувията. Там се намира извор с лековита вода - аязмо, за което се твърди, че изцерява всевъзможни заболявания.  

След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които дамите по-късно раздават за здраве и за умрелите. Провеждат се родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, срещу инциденти и заболявания. 

Според една от традициите именниците би трябвало да честват три дни. След толкоз дни Богородица възкръсва от пещерата в Гетсиманската градина, където е била заровена. 

Успение на Св Богородица е огромен национален празник. Никой нищо не работи. Правят курбани, а болните нощуват на „ свети места “ за здраве. За повече изобилие и за „ Бог да елементарни умрелите “ се раздава от първите прибрани и авансово осветени в църквата плодове за сезона -дини, грозде, круши, мед, както и обредни хлябове. 

Днес своя празник означават градовете - Несебър, Варна, Стражица, Ихтиман и селата Арбанаси и Добри Дял. 

Имен ден имат: Мария, Марин, Мара, Мариян/а, Марийка, Мариета, Богдан/а, Божан, Божидар.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР