Снимка архивСтраната остана в ХХ век - век на войни,

...
Снимка архивСтраната остана в ХХ век - век на войни,
Коментари Харесай

Московский комсомолец: Фалшиво ли е величието на Русия

Снимка списък

Страната остана в ХХ век - век на войни, стоманени пердета и огради от бодлива тел

Фалшиво ли е величието на Русия се пита във водеща публикация вестник " Московский комсомолец ". Струва ни се, че Русия се движи напред, настигайки други страни, само че в действителност няма никакво придвижване от 30 години насам. Първоначално страната беше обхваната от безпорядък, а по-късно от застоялост, чиято причина в идеологически проект е, че не можем да се приспособяваме към променения свят по никакъв метод. Русия, макар идването на iPhone и други съвременни технологии по този начин си и остана в ХХ век - век на войни, стоманени пердета и огради от бодлива тел, написа " Фокус ".

Михаил Горбачов сподели положителни думи при напускането си: Студената война " обезобразява нашата стопанска система, публично схващане и морал ".

Въпреки че се отнася за времето на Горбачов, тези думи са безусловно правилни. Последният общоприет секретар приказва за войната в минало време, а тя, уви, се завърна, въпреки и под формата на един призрак, основан от актуалните съветските управляващи за усилване на позицията им. Общественото схващане е толкоз деформирано от годините на руската агитация на черно – белия свят и безконечната " опасност за война " и още веднъж имаме вяра във мислени врагове и мислена победа, написа изданието. Да, пропагандистите не съумяха да създадат това, само че казусът е в нас, в главите ни.

За всички ни наследството на руската митология, с което ние живеем в продължение на 30 години е разпадането на страната, загубата на идеали, спряното развиване и още - Русия се е изгубила, тя желае да стане, да се върне към златната епоха на славата, където бяхме преди всичко в Космоса, хора-победители. Ето за какво ние имаме вяра на " лечителите ", които ни споделят да се изправяме на краката си. Но за момента имаме работа с мислени лечители, които не оферират на страната действително лекуване, или по-скоро просто не я водят на на никое място. Те единствено пълнят мозъците ни от ден на ден и повече неистини - вместо да ни оказват помощ да се движим в променения свят и в действителност да се преродим.

Мит номер едно – враговете скапаха страната

Отправната точка е ерата на Студената война. В тези дни Съюз на съветските социалистически републики беше една от двете суперсили в света - велика империя. Но тази империя, заради редица справедливи и субективни аргументи, от 70-те години на предишния век тръгнала към крах. Да, страната явно спря при започване на 80-те години на предишния век. Това се дължи на: мудна стопанска система, учредена на тежката промишленост и несвързана със международната научно-технологична революция; извънредно безценен военно-промишлен комплекс; зависимостта от петродолари и падащите цени на петрола; застаряването на водачите и неспособността им да осъществят промени. Най-важното е, че руският партиен хайлайф не съумя да разбере в точния момент главната наклонност на новия свят: икономическата и научно- техническата конкуренция стана по-важна от военно-политическата битка.

Това в последна сметка докара до гибелта на " втория свят ", воден от Съветския съюз: той просто изостана. Мнозина към момента неправилно мислят, че Съветският съюз е бил мощна страна - и внезапно някой го унищожава. Разбира се, субективни аргументи има - това е слабостта и лутането на Горбачов и упоритостите на Елцин. Трябва обаче да разберем, че носещите структури на страната са изгнили дълго преди действителното й раздробяване. Проблемът на управлението на Съюз на съветските социалистически републики е, че не може да разбере по какъв начин да възвърне постройката, без да я унищожи. Фактът, че Западът е съдействал по всевъзможен метод за това заличаване, ние не отхвърляме - само че не мислете, че въздействието му е станало решаващо. В последна сметка, Китай не се разпада?

Тогава след разпадането на Съюза бяха ли открити нови хрумвания?

Не, имаше вакуум, изпълнен с подправения популистки боязън на Елцин и цинизма на новия " хайлайф ". Абстрактната концепция за " създаване на капитализма " докара до заграбване на националното благосъстояние от тясна група човеци. Съветската система беше разрушена, само че от руините й не беше издигнат идеалът за който говореха „ демократите “.

Мит номер две – Русия ще се изправи на крайници, още веднъж ще ни почитат

Да, хората в края на 90-те години на предишния век желаеха ред и той се появи - дивият капитализъм стана по-малко див, построи допустима фасада. Високите цени на петрола помагаха известно време за облекчение на обществените несъгласия. Но всички детайли на обществената система от 90-те години на предишния век бяха непокътнати, в това число корупцията и общественото разделяне, привилегиите на олигархията, наемния темперамент на стопанската система и високото офшоризиране. Приватизацията не се ревизира. Държавата не се завърна, с цел да стане страна за всички и да придвижи страната напред, само че с цел да се подсигурява просперитетът на в този момент е друга група хора, обединени към властта.

Вместо съзиданието, главната концепция беше потреблението, изключително неуместна в бедна страна. Но защото множеството хора в действителност не могат да употребяват - заради ниски приходи, - тя беше чисто по съветски изкривена: всъщност, на това се радва " елита ", а хората, затъват в заеми, както и други задължения. С iPhone и скъпи облекла. Но главният проблем е, че този парадайс за елита е заплатен с ресурсите на страната - те се употребяват безотговорно и постоянно на вятъра - и Русия, в това време, са от ден на ден изостава от другите страни.

Независимо какъв брой малкия екран лъже за нашия несдържан напредък, цифрите споделят противоположното. Делът на съветската стопанска система в международния Брутният вътрешен продукт не надвишава 2-3%, до момента в който делът на, да вземем за пример, Съединените щати и Китай е в размер на съвсем една трета. И нашият дял е най-вече от първични материали. Нашият експорт е повече от 60% - сила, а половината от вноса - машини и съоръжение: характерен търговски баланс на третия свят. Дори и в Космоса, Русия от ден на ден губи позиции за сметка на Илон Мъск и европейците: да вземем за пример, на пазара Mehr info на търговски полети в края на 2017 година делът на SpaceX е 45%, в Европейски Съюз е 40%, а в Русия - 15%. Като цяло, въздействието на Русия в галактическия бранш се е свило - нас ни задминават Съединени американски щати, Китай, Европа.

Делът на Русия в международния пазар на ИТ технологии не надвишава 1%. В тази изкривена логичност всичко, което е неприятно за Съединените щати, е положително за Русия. Съединени американски щати се опасяват от нас и по тази причина желаят Русия да бъде смазана. Светът, за който се твърди, че е неудовлетворен от " хегемонията на Съединените щати ", ни гледа като избавител. Ние носим на света някои полезности, нужни за него. Структурата на страната ни е прогресивна и заради това може да служи като образец за други страни. Веднага откакто " отворим очите на света " за минусите на Запада, други страни незабавно ще ни станат съдружници.

Всичко това не е нищо повече от мит

Старият мит на предишния век, с който съвсем свикнахме и заменихме историята и действителността. Но в случай че желаеме да продължим напред, ще би трябвало да се разделим с него. Защото за 30 години светът е станал фундаментално друг.

Първо, от дълго време към този момент света не е биполярен, макар наличието в него на подобен колос като Съединените щати. Светът към този момент е световен и многополюсен и е обвързван с развиването на голям брой хоризонтални връзки и интернет. Съединени американски щати след неуспеха в Близкия изток работят най-вече с " мека мощ " и стопански средства, а не с военни принадлежности (въпреки че, несъмнено, има и милитаристични ексцесии).

В света няма общо опълчване на Запада и Америка, те не се възприемат като " хегемони " и " жандарми ". Стойностите и качеството на живот, които са се развили на Запад, са по-привлекателни за други нации, в сравнение с това, което ние предлагаме. Опитите ни да разрушим международния ред провокират по-скоро неразбиране, в сравнение с състрадание. Ние сме симпатични единствено на доста изостанали нации или маргинални политически групи в развитите страни - и даже тогава, тъй като желаят пари от нас. Ние сме забавни от позиция на доставките на енергийни запаси, оръжия, някои други артикули, само че на пазарите на нетърговски артикули и още повече на пазарите на хрумвания и технологии, ние сме играчи последна класа.

Нашата обществена конструкция е непривлекателна: кой желае да има в страната си голяма корупцията и разпусната олигархия?

Официалните ни полезности са архаични, не нови, светът от дълго време ги е отминал и е напреднал. И самите ние не живеем съгласно тези полезности. Може ли някой да ми каже ясно какво е посланието ни за света? В " Православието, автокрацията и национализма "? Като цяло, на създателя му е болно да види по какъв начин от страна с велика просвета, се стигна до примитивно мислене от вида - „ толерасти “, „ Гейропа “ и интернет шегаджии.

На второ място, само че не по-малко значимо: актуалният свят е свят, в който не се конкурират бойни глави, а стопанската система и знанието, това е същността на XXI век. Признак на великолепие в този момент е не размера на страната и съществуването на оръжие, а търсенето на международния пазар на хрумвания, технологии и артикули, равнището и качеството на човешкия живот. Русия незабавно се нуждае от рестартиране - и най-много на равнището на публичното схващане. Нашите цели би трябвало да бъдат да се развиваме в синхрон с времето и полезностите, които ще бъдат търсени от света. Съединени американски щати, Западът, други страни не са другари или врагове, а съперници или сътрудници.

Арбитърът в този конкурс е мирът и човечеството; критериите за оценка - международното самопризнание, повишаването на броя на сътрудниците. Необходимо е вратата да бъде затворена към предишното. Да се взимат под внимание единствено действителни и бъдещи победи. Фактът, че преди 70 години ние победихме фашизма, и преди 60 години, първият човек полетя в Космоса – това са славни страници, само че това беше доста от дълго време. Фактът, че от 1961 година ние нямаме достижения на международно значение - доста обезпокоителен сигнал приказва за рецесия на цивилизацията. Ние незабавно се нуждаем от същински победи, не военни, а мирни - интелектуални, стопански, културни. Това е същински национализъм и същински суверенитет.

Патриот в този момент е този, който поддържа развиването на страната и нейната победа в международната конкуренция. И никой, който има вяра, че величието на Русия е в грубостта на своите представители в интернационалните срещи на високо ниво и карикатури в обществените мрежи. Или в растежа на цените на петрола. Какво ще се случи, в случай че нищо не се промени?

За нас от ден на ден ще бъде мъчно да настигнем света, който препуска. Не мисля, че някой ще ни превземе, само че ние ще бъдем една изостанала външна страна, като Русия от времето преди Петър Велики.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР