Снимка: архив Булфото Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще

...
Снимка: архив Булфото Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще
Коментари Харесай

В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!

Снимка: списък " Булфото "
Електронен индификатор, наименуван от спецовете е-ЕГН, ще се инсталира в новите персонални карти. Той ще обезпечава достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и обществените служби, Национална агенция за приходите, КАТ, регионални и общински администрации. Обхватът последователно ще се уголемява.

Това е една от концепциите за отбрана на персоналните данни, която ще се преглежда на държавно съвещание във вторник, написа " Труд ".

Справките и услугите на гише с хартиени документи няма да изчезнат най-малко няколко години, тъй като се счита, че жителите би трябвало да имат време, с цел да свикнат с новия метод за контакт с служителите.

Второто ЕГН ще бъде инсталирано в чип, който ще съдържа още два съставния елемент. Освен електронния идентификатор, в него ще има биометричните данни – фотография и пръстов отпечатък, а също и електронен автограф.

При подаване на заявката човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния автограф би трябвало да съобщи категорично, че желае.

Предвижда се с електронния автограф отсега нататък да може да се гласоподава по интернет. Към момента не е изяснено за какъв период и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще коства 1 евро или 2 лв..

Бъдещото е-ЕГН ще се вкарва по безконтактен път, само че ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и в този момент работят банковите карти. Целта е да с ограничи опцията кодът да се чете или вкарва от разстояние.

При загуба на персоналната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според специалистите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко значими решения – ще може ли то да се употребява и от всички компании, които имат права като админи на персонални данни, по какъв начин то ще се съчетае с плановете за електронна здравна карта, със в този момент съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и така нататък

Засега единствено е несъмнено, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира извънредно мъчно и ще затрудни оптимално потреблението на непозната идентичност при достъп през интернет до разнообразни бази данни.

Най-късно до няколко месеца Министерство на вътрешните работи би трябвало да разгласи търг за нова система за документи за идентичност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР