Снеговалежите затвориха пътища на места в страната. Оранжев код за

...
Снеговалежите затвориха пътища на места в страната. Оранжев код за
Коментари Харесай

Тежка зимна обстановка в много райони на страната

Снеговалежите затвориха пътища тук-там в страната.

Оранжев код за обилни превалявания от дъжд и сняг е разгласен за пет области на страната, заяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е в действие за областите Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково и Ямбол. Предупреждението е за обилни превалявания от дъжд, които ще минават в сняг. Очакват се виелици и навявания, а в следобедните часове метеорологичната конюнктура би трябвало да се възстановява.

Затворени са някои проходи

(МПС) над 12 тона са проходите „ Предел ", „ Превала ", „ Рожен " и „ Печинско ". Това демонстрира информация в бюлетина на Агенция „ Пътна инфраструктура " (АПИ) за пътната конюнктура, настоящ към 7:30 часа тази заран. Проходът „ Троянски " е затворен за всички моторни транспортни средства. От АПИ осведомят, че пътищата в страната се обработват от 411 снегопочистващи машини.

Според бюлетина на пътната организация пътят Кюстендил - граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „ Гюешево " е лимитирано за коли над 12 тона заради затваряне на пункта от страна на Северна Македония заради влошена метеорологична конюнктура.

Пътищата Панагюрище - Златица и Велинград - Разлог са лимитирани за придвижване на МПС над 12 тона поради мощен снеговалеж и снегопочистване, оповестяват още от АПИ.

Заради паднали дървета по пътя краткотрайно е лимитирано придвижването по пътя ІІІ-842 с. Юндола - гр. Белово. Въведен е обходен маршрут: гр. Белово по път І-8 до кръгово кръстовище с път ІІІ-8402 - с. Варвара и по път ІІ-84 - Велинград - с. Юндола и назад. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.

Временно придвижването по пътя Кюстендил - Перник е лимитирано за коли над 12 т. заради почистване на пътното платно от паднали дървета на територията на Радомир, допълват от АПИ.

Обстановката по планините

Поради липса на ток не работят оборудванията в част от зимните курорти, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Спасителите предизвестиха да не се излиза във високите елементи на планината, с изключение на по маркираните пътеки. Над 1500-1600 метра има забележителна снежна завивка. Времето е динамично, във високите елементи е мъгливо, в ниските - прохладно и продължава да вали сняг. В през днешния ден се открива зимния сезон.

От концесионера на Витоша - „ Витоша ски " оповестиха във Facebook, че пътят към планината е затворен, няма ток, а досега снежната завивка е сред 60-70 см.

Закъснения на БДЖ

Поради паднали клони върху има нарушаване в графика на придвижването на влаковете в този сектор. Това оповестяват от Българските държавни железници (БДЖ) на своя уеб страница. Пътническият трен №16102, Рила (Добринище 06:25 - Септември 11:23) закъснява със 125 минути от първичното си разписание. С 310 минути закъснява пътническият трен Вихрен (Септември 03:31 - Добринище 08:22). Закъснение има и по разписанието на пътническия трен от Септември към Мездра поради провиснали и паднали клони върху стоманения път. Информация за придвижването на влаковете може да се следи в действително време на уеб страницата на БДЖ.

Обстановката в страната

Ограничение за придвижване на тежкотоварни коли над 12 тона е въведено по част от, споделиха за Българска телеграфна агенция от Областно пътно ръководство (ОПУ) - Благоевград. Временно ограничаване за тежкотоварни коли над 12 тона е въведено през прохода „ Предел ", както и по път II-84 Велинград - Якоруда.

Нормално се реализира придвижването в Кюстендилска област, няма затруднения на пътната конюнктура, споделиха за Българска телеграфна агенция от Областното пътно ръководство. Снежна настилка има по пътя за граничния контролно-пропускателен пункт " Гюешево ", само че няма въведени ограничавания, пътят се почиства. Сняг и дъжд сега вали в региона на Дупница. Общо 33 машини на ръководството са се присъединили от 4:30 часа сутринта да почистват и обезопасяват пътищата в региона. Република Северна Македония не пропуща придвижване на товарни коли на своя територия, заради снеговалеж, оповестиха за Българска телеграфна агенция от полицията в Кюстендил. Поради тази причина, товарните коли, пътуващи към граничния контролно-пропускателен пункт " Гюешево ", до момента в който придвижването бъде отворено, показаха още от полицията.

Сняг вали в планинската част на област Монтана - общините Берковица, Вършец, Чипровци и Георги Дамяново, а в равнинната част на района вали дъжд. Всички пътища са проходими, заяви за Българска телеграфна агенция Володя Вълов. В прохода Петрохан, който се намира над 1700 метра височина в Стара планина и е най-прекият път от София към областите Монтана и Видин, новата снежна завивка е към 20 сантиметра. Пътят е измит, опесъчен и е пристъпен при зимни условия. В момента по него има интензивно придвижване и всичко е обикновено, разгласи Вълов. Областният шеф на Монтана Ивайло Антонов заяви за Българска телеграфна агенция, че сега в района няма селища без тока и вода. Частични спирания на електрозахранването за малко е имало тази заран в общините Берковица и Чипровци, само че до обяд повредите са отстранени, посочи Антонов.

Всички пътища в област Сливен са отворени за придвижване и проходими при зимни условия. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от. Осемнадесет машини през нощта са почиствали и опесъчавали пътищата, от тях четири в община Сливен, осем - Нова Загора и шест в Котел. Пътните настилки са мокри, в сектори от пътя сред Сливен с. Стара река и Сливен - с. Градец пътната настилка е заскрежена и обработена. Проходът Твърдица - Елена е отворен за придвижване на моторни транспортни средства до 10 тона, в прохода " Вратник " има сектори с ограничавания за коли над 3,5 тона.

На 28 сигнала за паднали клони и дървета са реагирали през последното денонощие чиновниците на към Столичната община. Това демонстрира информация на Българска телеграфна агенция в дневния бюлетин на дирекцията. За интервала от 08:00 ч. на 15 декември до 8:00 часа на 16 декември в Оперативния дежурен център на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита " са признати и отработени 201 сигнала. Шест са постъпилите сигнали за завирявания, наводнения, заледявания, непочистени пътни сектори. На 11 сигнала за рискови електрически уреди са реагирали екипите през последното денонощие. Общо 37 обхода на територията на Столична община за оглед за наводнения, положение на реките и обезопасяване на компрометирани детайли от градската среда, са направили дежурните екипи. От бюлетина излиза наяве, че тази нощ е имало паднало дърво на пътя за Златните мостове. Реките на територията на Столичната община текат в коритата си без заплаха за разливи. Нивото на река Искър при водосбора в региона на гр. Нови Искър е 70 см., което е покачване с 22 см. Микроязовир „ Мърчаево ", язовирите „ Филиповци ", „ Суходол " 2 и „ Иваняне " се изпускат следено. Останалите язовири са със свободни размери.

времето е облачно и вали сняг. Пътните настилки са заснежени и обработени, видимостта е понижена до 50 метра заради мъгла. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Областното пътно ръководство (ОПУ) в Стара Загора. Облачно е и в Прохода на Републиката времето. Там също вали сняг. Пътните настилки са изчистени и мокри, температурата е минус два градуса, а видимостта е добра, има машини на терен. На автомагистрала " Тракия " в област Стара Загора вали дъжд, пътните настилки са мокри. Видимостта е добра. На Автомагистрала " Марица " към момента вали сняг, пътните настилки са заснежени и обработени.

Пътят сред е краткотрайно затворен за придвижване на всички моторни транспортни средства поради снегопочистване, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора. Обходът в двете направления е през Раднево - Гълъбово - Симеоновград. Всички останали пътища и проходи на територията на област Стара Загора са почистени и отворени за прилагане при зимни условия.

Пътищата в област Търговище са мокри, проходими при зимни условия. Няма образувала се сериозна снежна завивка, сподели за Българска телеграфна агенция. През нощта седем машини са били на терен за обработка на пътните настилки - най-вече опесъчаване. Няма заледени сектори. Няма затворени пътни сектори. Няма регистрирани катастрофи.

Всички пътища в област Хасково са проходими при зимни условия. Няма затворени сектори, снегонавявания или наложени ограничавания за придвижване. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция дежурните от. Общо 46 машини обработват и чистят републиканската пътна мрежа в района. До 25 сантиметра е достигнала снежната завивка в по-високите елементи в общините Тополовград и Ивайловград., оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация.

Всички пътища на територията на област Шумен са почистени и отворени за придвижване, заяви (ОДМВР) в Шумен Ася Йорданова. Временно придвижването по пътя II-73 Шумен - Карнобат, в региона на Ришки проход, в сектора Шумен - Лозарево, е било лимитирано по-рано тази заран за всички моторни транспортни средства, заради евакуиране на аварирал ТИР, само че по пътя към този момент се пропущат колите до 12 тона. Това оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Проходими са всички републикански пътища на територията на област Ямбол. Зимната конюнктура все още е изцяло спокойна. Превантивно е обработен срещу замръзване 35-километровия сектор от автомагистрала „ Тракия ", заяви за Българска телеграфна агенция. По думите му, сняг, тук-там подправен с дъжд, е паднал през нощта единствено в избрани елементи на региона. В региона на с. Голям Манастир, община Тунджа, се е образувала снежна завивка до 20 см, а в община Стралджа - под 10 см. Към момента температурите в региона са позитивни. На разположение са 46 снегопочистващи машини за поддръжката на 600 км републиканска пътна мрежа в Ямболско. За почистването на 35-километровия сектор от автомагистрала „ Тракия " на територията на региона има още 13 машини, уточни Костов. Няма обитаеми места без ток и вода, няма и бедстващи хора, заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Ямбол Биляна Кавалджиева.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР