Снегът и заледяванията по пътищата често изненадват не само общините

...
Снегът и заледяванията по пътищата често изненадват не само общините
Коментари Харесай

По-добри шофьори ли ставаме, ако се учим да караме през зимата?

Снегът и заледяванията по пътищата постоянно изненадват освен общините и снегопочистващите компании, само че и водачите. Особено тези от тях, които не могат и не знаят по какъв начин да ръководят безвредно автомобила в зимни условия.Добре ли са готови младите водачи за шофиране в по-трудни условия? Оказва се, че през зимните месеци искащите да се запишат за шофьорски курс са доста по-малко от тези, които избират да изкарат брошура през пролетта или през лятото.

Според Красимир Георгиев, ръководител на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България, това се корени в нашата народопсихология.

Докато в другите страни задачата на хората, които желаят да станат водачи, е да се научат да карат, то у нас задачата е да се вземе брошура, акцентира Георгиев пред БНР.

Той е безапелационен, че тези, които карат шофьорския курс през зимните месеци, стават по-подготвени водачи от останалите. 

" Наистина курсът е по-труден. Но те могат да усетят сцеплението на гумите с пътя, особеностите при ръководство в заледени сектори, при понижена видимост, даже при минусови температури ", изяснява специалистът. 

Затова той и сътрудниците му от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България поддържат изцяло концепцията за основаването на полигони за шофиране в рискови условия по образеца на други европейски страни. 

При аквапланинг, сняг, дъжд, лед, както и когато цяла зима се хвърля пясък, а през пролетта пясъкът не се почисти, сцеплението понижава и в завой да вземем за пример колата губи посоката си, дава образец Красимир Георгиев.

По думите му, главната причина за ПТП е факторът изненада, а върху този фактор можем да влияем с добра подготовка.

Според Георгиев, полигоните, за които приказва транспортният министър, няма да имат нищо общо с полигоните от едно време, в които имаше конуси и бъдещите водачи се учиха да паркират. 

" На тези полигони ще се създадат сектори с локви, в които да се влезе и да се усети аквапланингът. Ще се създадат завои с противоположни наклони, с цел да се види по какъв начин те работят на автомобила. През лятото ще се вършат опесъчени сектори, а през зимата - леко заледени, където автомобилът леко да се завърти и да се изясни на курсиста следователно какво би трябвало да направи ", разяснява Красимир Георгиев. 

Според него е допустимо и курсът да поскъпне с въвеждането на новите полигони, само че: 

" Не може да ядем първо, второ и трето, а да ни таксуват единствено за първо. Каквато и да е цената обаче, тя ще бъде несъизмеримо по-малко от цената на един човешки живот ", безапелационен беше той. 

" Нито един лидер – с опит или без опит, не е по-силен от законите на физиката ", припомня Красимир Георгиев.  

Зимната гума не се дефинира от дълбочината на грайфера, а от съставките, от които е направена, отбелязва още Георгиев по отношение на подготовката на автомобила за зимата.

" Не може да виждаме, че вали сняг и да не понижим скоростта. Не може да не виждаме, че има минусова температура и да не предвиждаме, че там е имало локва, която по-късно се е трансформирала в мразовит сектор. Това би трябвало да се планува и да се поправя държанието зад кормилото! "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР