Снегът дойде, температурите станаха обичайни за това време на годината

...
Снегът дойде, температурите станаха обичайни за това време на годината
Коментари Харесай

Сладки картофи, карфиол, райска ябълка и храните за добър имунитет през зимата

Снегът пристигна, температурите станаха нормални за това време на годината и все по-често ни е студено, подсмърчаме и имаме възприятието, че май се разболяваме. Най-лесен метод за укрепване на имунитета ни наподобяват мултивитамините и питателните добавки, само че има и различен вид - храната, която консумираме всекидневно.

Ето кои са храните, на които да заложим в зимното си меню, с цел да си подсигуряваме по-добри защитни сили на организма и по-добра предварителна защита на вирусите и настинките.

Сладки картофи

Може да не са по усета на всеки, само че са същински потребни. Те са страховит източник на бета каротин, който се преобразува във витамин А в организма. А той е един от отговорниците за вярното действие на имунната система. Важен съвет е да подготвяме картофите по този начин, че да консумираме и обелката им.

Карфиол

Сезонен зарзават, който похапваме както недопечен, по този начин и на туршия, печен или варен. Най-добре е обаче да бъде в сурово положение, с цел да извлечем максимума от огромното количество витамин С, който съдържа. Карфиолът е богат и на фибри, и на витамин В.

Лук и чесън

Чесънът е добре прочут зложелател на гриповете и настинките, който в действителност не трябва да подценяваме през студените месеци. Важното и тук е да консумираме и него, и лукът най-вече сурови, с цел да не губят потребните си свойства.

Броколи

Зеленият другар на карфиола също не е за подценяване. Богат е на витамин Е, който има противовъзпалителен резултат. Освен това, броколите съдържат протеини, които поддържат имунната система.

Камби

Червените месести чушки елементарно могат да се дефинират като суперхрана, тъй като са богати на редица микронутриенти - протеини, потребни въглехидрати, витамини и минерали. С тях можем да си набавим огромно количество бета каротин, както и дневната доза витамин С.

Цитруси

Вероятно няма потребност да загатваме, че тези плодове са в действителност богати на витамин С. Той пък укрепва имунната система, както никой различен. Препоръчително е да ги консумираме цели, а не под формата на фреш, написа MSN.

Райска ябълка

Можем да я намерим във всеки магазин по това време на годината. Тя също е добър източник на фибри и витамини С и А, които ни поддържат здрави и енергични.

Моркови

Поредният зарзават, богат на бета каротин, който се преобразува във витамин А. Морковите съдържат и доста витамини, антиоксиданти и витамин С, по тази причина е добре да ги хрупкаме всеки ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР