Snapdragon 8 Gen 4 ще бъде един от първите процесори

...
Snapdragon 8 Gen 4 ще бъде един от първите процесори
Коментари Харесай

Snapdragon 8 Gen 4 изпитва проблеми с консумацията на енергия, но Qualcomm има достатъчно време да се справи с тези предизвикателства

Snapdragon 8 Gen 4 ще бъде един от първите процесори на производителя Qualcomm, който ще се откаже от ARM ядрата в интерес на личните си Oryon ядра с кодово име Phoenix. Но при този нов чипсет се появиха проблеми с потреблението на сила. Струва си да се означи, че Qualcomm разполага с доста време преди формалното показване на Snapdragon 8 Gen 4 и компанията не би трябвало да бърза да взема решение този проблем.

Въпреки обстоятелството, че през идната година компанията ще премине към по-енергийно ефикасния развой N3E на TSMC, проблемите с потреблението на сила на Snapdragon 8 Gen 4 остават нерешени. Qualcomm наподобява се стреми да реализира продуктивността на серията А на Apple. Чипът Snapdragon 8 Gen 4 разполага с 2 производителни ядра и 6 енергоефективни ядра, само че по-високата тактова периодичност на производителните ядра може да усили потреблението на сила.

Дори iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max да са оборудвани с процесора A17 Pro, който се създава по 3nm софтуерен развой на TSMC, Apple се е сблъскала и с нарасналата консумация на сила, с цел да може да обезпечи по-висока продуктивност спрямо предходното потомство A16 Bionic.

На този стадий е невероятно да се каже дали N3E на TSMC или желанието на Qualcomm да увеличи продуктивността на Snapdragon 8 Gen 4 е виновникът за проблемите. Основният интерес обаче в този момент е ориентиран към Snapdragon 8cx Gen 4, който също е изправен пред неоповестени проблеми, макар че ще се употребява в преносими компютри, а не в смарт телефони. Qualcomm работи върху деликатния баланс сред подобряването на продуктивността и потреблението на сила в тази ситуация на Snapdragon 8 Gen 4. И най-вероятно ще успее.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР