Сн. БГНЕС В последния ден на 2017 г. в центъра

...
Сн. БГНЕС В последния ден на 2017 г. в центъра
Коментари Харесай

Все повече туристи в София заради нискотарифните превозвачи


Сн. БГНЕС

В последния ден на 2017 година в центъра на София рядко се чува българска тирада. Кафенетата и заведенията за хранене по пешеходната улица " Витоша " са цялостни с чужденци. Говори се на гръцки, турски, сръбски, британски, немски, италиански.

Всъщност центърът на българската столица наподобява по този метод от много време. София се трансформира в съществена дестинация за неорганизираните визити на чужденци в България през цялата година. Статистиката демонстрира, че съвсем 70 на 100 от туристите в града са от други страни. Броят им се е нараснал с над 18 на 100 за интервала от януари до края на октомври 2017 година в съпоставяне със същите месеци на 2016 година

Основна причина за това са увеличаващите се полети на нискотарифните компании от и до София. Така българската столица попада в полезрението на туристите, които идват тук освен поради ниските цени на самолетните билети и услугите, само че и тъй като България е към момента непозната за всеобщия европейски туристи, който обаче към този момент е видял, евентуално не един път, Париж, Лондон или Барселона.

Очаква се и през тази година евтините самолетни компании да доведат още повече чужденци в София, още повече, че през идващите месеци ще бъдат открити и нови дестинации. Отделно столицата ще бъде посетена и от 25 000 души поради българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Според анализите на общината непознатите туристи идват главно за забавление и отмора и за културно-исторически туризъм. Повечето си потеглят удовлетворени, а не дребен е и делът на тези, които посещават столицата повече от един път.

Макар формалните данни да демонстрират, че непознатите туристи отсядат главно в хотели, растежът на туристическите визити от чужбина докара и до растеж на предлагането на парцели - най-вече жилища, за кратковременен наем през платформата airbnb.

Основните проблеми на чужденците в София са свързани с ориентацията в градския превоз поради неналичието на информация на британски, както и изписването на спирките единствено на кирилица. Неприятни прекарвания има и при конфликта с таксиметровите водачи. Проблем и е фактът, че на доста места работещите в областта на услугите не знаят добре британски или изобщо не могат да споделят на различен език с изключение на български.

Кой идва в София

Най-голям дял измежду чужденците, идващи в България, имат италианците, британците и германците. Най-голям е растежът на туристите от Испания, демонстрират данните на общинското приятие " Туризъм ". Основната причина за тази картина са многото полети от и до тези страни, които се оферират от нискотарифните компании.



Шефът на общинското дружество " Туризъм " Иво Маринов също счита, че главен принос за увеличението на непознатите туристи в София имат нискотарифните полети. " Билетите са евтини, а дестинацията - непозната. Хората избират София, тъй като към този момент са ходили в известните градове като Париж или Барселона и желаят да видят нещо непознато. Освен това не би трябвало да се подценява и въпросът със сигурността - България се счита за безвредна дестинация ", разяснява Маринов. Според него през тази година може да се чака още по-голям растеж на непознатите туристи. Маринов счита, че ще се усили броят на французите да вземем за пример, защото следва стартирането на нови дестинации от и до тази страна.

30% от чужденците идват за културно-исторически туризъм, а към 20 на 100 - по работа. По-младите туристи посещават София за забавление и отмора, по-възрастните и тези, които пътуват проведено или за първи път, желаят да видят културно-историческите забележителности.

Данните на общинското дружество за туризъм демонстрират, че 70% от туристите са неорганизирани. Най-често отсядат в хотели, хостелите и наемането на жилища не са толкоз известни. Средният разход за нощувка е 57 евро, а при еднодневно посещаване - 25 евро. В всеобщия случай престоят е къс - за към две нощувки. Преобладават така наречен уикенд туристи.

Бизнес ниша

Въпреки че съгласно данните на общината множеството туристи избират да отседнат в хотели, броят на парцелите в платформата за краткосрочни наеми airbnb надвишава 1900. Годишният растеж е към този момент близо 90%, демонстрират данните на платформата. Средната цена на нощувка е 35 евро, а заетостта - 50%. Приходите от един парцел са приблизително 425 евро на месец. От позиция на общината казусът с тези парцели е, че всеобщо притежателите им не заплащат туристически налог. Официално регистрирани като туристически обекти са под 100 от отдаваните парцели. Останалите, като се изключи че са в сивия бранш, не влизат и в туристическата статистика.

Иначе парцели за кратковременен наем се оферират главно в центъра, само че има такива и в по-близките до него квартали, както и към летището. Преобладават жилищата със спалня и хол с кухненски бокс. Самостоятелните стаи са много по-малко. Повечето домакини имат по един парцел, само че има и такива с няколко жилището. Масово притежателите сами поддържат жилището, чистят и сменят чаршафите и това не е непрекъснатата им работа. Малко са тези, които прибягват до професионални стопани, които нормално вземат по 20% от приходите.

Николай Георгиев отдава апартамент през airbnb в центъра на София от март предходната година. От тогава парцелът е нает съвсем непрекъснато. Разликата сред по-натоварения летен интервал и зимата е единствено в скоростта, с която се резервират нощувките. През лятото това става месец и половина авансово, а през зимата - седмица-две преди визитата. Клиентите са напълно чужденци и са главно от Белгия, Холандия, Англия, Германия. Около 30% от непознатите туристи идват от Съединени американски щати.

" Масово идват с полети на " Райънеър ", демонстрират наблюденията му. Средно туристите остават в София за 2-3 нощувки. За да печели, Николай е пресметнал, че не би трябвало да пада под 1000 лв. доход на месец. До момента съумява да надвиши тази сума.

Нина до скоро се е занимавала с отдаването през airbnb на апартамент на бул. " Гео Милев ". Въпреки че парцелът не е в центъра, ползата към него също е огромен и от пролетта, когато влиза в платформата, съвсем няма свободна вечер. Цената обаче е малко по-ниска от междинната - и поради местоположението, и поради това, че апартаментът е ново предложение и притежателите желаят той да добие известност, с цел да излиза по-напред при търсене в платформата.

Според Нина клиентите били удовлетворени от местоположението поради положителния превоз до центъра. Според нея значимо за трупането на добра известност в платформата е и даването на спомагателни услуги от домакините като транспорт от и до летището, оставянето на дребни дарове за добре пристигнал или потребни препоръки за престоя в София.

Катран в меда

Опитът на Нина и Николай демонстрира, че съвсем всички чужденци, отседнали в жилищата им, си потеглят очаровани от българската столица. Най-привлекателни се оказват заведенията за хранене с добра храна на ниски цени, и питейните заведения и нощните заведения.

Не липсват и проблеми. Масово туристите имат отрицателен опит с такситата в столицата и постоянно стават жертви на машинация от страна на водачите, които се пробват да им вземат в пъти повече за услугата. Изобретателността на таксиджиите стига до там, че клиенти на Нина вместо касова записка за действителната стойност на транспорта, получили сметката си, написана на здравна записка за извинени отсъствия от учебно заведение. За да избегне сходни обстановки, Нина оставяла в жилището информация за това какъв брой приблизително коства такси от парцела до главните места за посещаване и до летището. Николай пък съветвал клиентите си да викат такси с мобилно приложение, което пресмята авансово какъв брой ще коства курсът.

Изгубени в превода

Проблем за чужденците, посещаващи София, се оказва и езиковата преграда. Наблюденията на Николай са, че хората, работещи в областта на услугите, рядко приказват добър британски. " Много постоянно туристите, желаят да отидат за ден до Пловдив, само че е доста мъчно да си купят билет за влака, тъй като касиерите не приказват непознати езици ", сподели Николай, на който му се налагало да върви с наемателите си до гарата, с цел да им помогне с превода и да ги заведе до влака.

И общината, и притежателите на жилища са стигнали до извода, че туристите от чужбина идват в София готови за това какво могат да видят. За това не им би трябвало информация за забележителностите, а за това по какъв начин и с какво да стигнат до тях. Това обаче е проблем. За това от общината оповестиха, че ще сложат табели, които упътват към главните забележителности в центъра и дават съществена информация за тях.

Чужденците имат проблем и с ориентацията в градския превоз, защото маршрутите и имената на спирките са само на български. Местната власт даде обещание поетапна замяна на табелите по спирките и изписване на маршрутите и на латиница.

Чужденците постоянно стават " жертва " и на контрольорите в градския превоз, защото не са осведомени с локалния феномен на дупчене на билетчета за рейса, тролея или трамвая. " Хората недоумяват за какво ги глобяват, откакто са си купили билет от водача. Предупреждавам ги да употребяват автоматите за билети, а където няма такива, да продупчат билета. Оставил съм в жилището един продупчен билет и пояснение, по какъв начин и къде тъкмо би трябвало да се перфорира, защото не могат да схванат надписа " Перфорирай тук " и ги глобяват, тъй като са продупчили другата част ", изясни Николай.

Този проблем евентуално ще се реши с стартирането на дълго чаканата система за електронно таксуване в градския превоз, която обаче надали ще е реалност до края на годината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР