Тази вечер от 19.30 на сцената на ФК във Варна

...
Тази вечер от 19.30 на сцената на ФК във Варна
Коментари Харесай

Синът на Чарли Чаплин на сцената на ФК днес в спектакъла за живота легендарния му баща „Чаплин Пианисимо”

Тази вечер от 19.30 на сцената на ФК във Варна ще бъде показан музикалният театър „ Чаплин пианисимо ”, част от интернационалната селекция на МТФ „ Варненско лято ”.

Спектакълът е отдаден на живота на Чарли Чаплин, показан посредством неговата кино музика и е със специфичното присъединяване наЮджийн Чаплин – наследник на именития артист.

„ Модерни времена “, „ Великият деспот “, „ Хлапето “, „ Треска за злато “, „ Светлините на рампата “, „ Циркът “… Легендарните филми на Чарли Чаплин, трансформирали се в ера в киното, не биха били по този начин въздействащи без музиката, която ги съпровожда. А тя е композирана от самия Чаплин! За истинската си музика към кино лентата „ Светлините на рампата “ той даже получава премията „ Оскар “.

За да отдадат респект на огромния кино създател, Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе основават концерт с най-известните кино композиции на Чаплин под формата на сюити за два рояла. В света на киното двамата музиканти са познати като едни от най-хубавите оркестратори и създатели на аранжименти. Когато свирят, публиката има чувството, че слуша цялостен оркестър.

„ Чаплин пианисимо “ е със специфичното присъединяване на Юджийн Чаплин, наследник на Чарли Чаплин и внук на американския драматург Юджийн О’Нийл. От сцената той вкарва феновете в историята на музикалните композиции, споделя персонални мемоари и анекдоти, свързани с кинематографичното завещание на татко си, и откроява смисъла на музиката в неговите филми. За да се потопим в тяхната атмосфера, под звуците на двата рояла се прожектират знакови подиуми от филмите и живота на една от най-забележителните персони в киното на 20. век.

В края на спектакъла феновете са поканени на среща-разговор с тримата реализатори.

Юджийн Чаплине роден през 1953 година в Швейцария. Той е петото дете на Чарли Чаплин (1889–1977) и Уна О’Нийл (1925–1991). Кръстен е на своя дядо, драматурга Юджийн О’Нийл. По съвет на Чарли Чаплин Юджийн се записва да учи в Кралската академия за трагично изкуство в Лондон. След като я приключва на 18-годишна възраст, той работи като театрален управител в Grand Théâtre в Женева. След това става тонинженер в известното Mountain Studios в Монтрьо с групи като „ Ролинг Стоунс “ и „ Куин “, с Дейвид Боуи и доста други. Следват задължения и към влиятелния интернационален джаз фестивал в Монтрьо. Стартира лична продуцентска компания WJC дружно с Кас Уорнър и Жерман Джаксън. Бил е артистичен шеф на цирк „ Нок “, а през днешния ден дава отговор за „ Светът на Чаплин “, музей, основан през 2016 година в тогавашното фамилно имение в Корсие сюр Веве в Швейцария.

Жан-Паскал Бентюс(р. 1966) стартира музикалната си кариера в Консерваторията в Ница, където учи комбинация, контрабас и пиано. Няколко години по-късно той се причислява към Националната висша музикална консерватория в Лион и Парижката висша музикална консерватория. През 1983 година става част от оркестъра на Лионската опера. През 1996 година популярният диригент Кент Нагано, по това време музикален шеф на Лионската опера, разпознава гения му като композитор и му поръчва да напише симфонична творба. Оттогава Жан-Паскал Бентюс придобива международна популярност, като написа и оркестрира музика за кино. Леонардо ди Каприо му поръчва да напише истинската музика за документалния филм за околната среда „ Единайсетият час “. Бентюс е оркестрант на редица награждавани филми, измежду които „ Формата на водата “, „ Суфражетка “, „ Речта на краля “, „ Хари Потър и даровете на гибелта “, „ Момичето от Дания “ и доста други. През 2003 година план с негова музика получава премията „ Грами “. Жан-Паскал Бентюс продължава да работи за водещи театри и оркестри по света.

Силвен Моризе (р. 1982 г.) стартира да свири на пиано на 9-годишна възраст в Безансон, където по-късно в консерваторията получава първите си награди по пиано, съпровод и камерна музика. През 2003 година постъпва в Парижката висша музикална консерватория, като в същото време учи и във Висшето учебно заведение по звукозапис. От 2009 година работи главно като оркестрант за кино и симфонична музика дружно с Жан-Паскал Бентюс. Автор е на саундтрака на редица филми. Редовно изнася и концерти. Страстта му към филмовата музика естествено го подтиква да се причисли към Жан-Паскал Бентюс, с цел да извършват композициите на Чарли Чаплин на два рояла.

На британски език със надписи на български.

Програма „ Интермецо “ се реализира взаимно с Международния музикален фестивал „ Варненско лято “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР