Сн. БГНЕС Нормативни пропуски са една от основните пречки пред

...
Сн. БГНЕС Нормативни пропуски са една от основните пречки пред
Коментари Харесай

Закони спъват дуалното обучение


Сн. БГНЕС

Нормативни пропуски са една от главните спънки пред така наречен дуално образование в България. До края на март министерствата на образованието, обществената политика и стопанската система би трябвало да намерят решение на проблемите, които по-късно да бъдат разисквани и вероятно признати от Народното събрание.

Това стана ясно по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по обучение, обществена политика и стопанска система, отдадено на този тип професионално образование. Прилагането му в България стартира по планове с европейско финансиране, а от тази година са обезпечени и 300 000 лв. от държавния бюджет за стипендии на учениците.

Ползи

В дуално образование се включват възпитаници от професионални гимназии, които три дни в седмицата работят по специалността в локални компании. За работата си в фирмите гимназистите получават възнаграждение и подписват трудови контракти. Тъй като част от младежите не са пълнолетни, за наемането им се желае позволение от Главната ревизия по труда.

Паралелките с дуално образование към този момент са цялостни, в случай че преди този момент не бяха изключително привлекателни за кандидат-гимназистите, твърди Петя Евтимова, началник на един от плановете за дуално образование. Броят на отпадащите възпитаници в такива учебни заведения внезапно намалял. Дисциплината се подобрила, защото децата придобивали трудови привички като това да отидат на работа в точния момент, а това се отразявало и на държанието им в учебно заведение - закъсненията и отсъствията от час намалели.

Интересът от страна на работодателите също пораства, като в стратегиите се включват главно български компании, стана ясно още от думите на Евтимова. Компаниите обаче упорстват да се вкара и законово условие образователните стратегии да се актуализират на всеки три години, с цел да са съобразени с последните трендове в съответния бранш.

Специални контракти

Подписването на трудови контракти по Кодекса на труда основава проблеми на компаниите, изясни Петя Евтимова. От изявленията на министрите и депутатите по време на комисията се разбра, че ще се прави специфичен контракт за работа по време на образованието. Много е евентуално той да не дава право на заплатен отпуск на учениците, какъвто се поставя при естествените трудови контракти.

Възможно е учениците да не се обезпечават за всички опасности като за болест да вземем за пример, а единствено за трудови злополуки. Ще би трябвало да се реши и въпросът с заплащането на здравни осигуровки, защото младежите се обезпечават двойно - един път от страната и един път от работодателя. Вероятно ще се приложат разпоредбите, които важат за работещите студенти - те би трябвало да заявяват, че работодателят им ги обезпечава, с цел да спрат заплащанията за здраве от страната.

Краен период

Тези проблеми не се слагат за първи път, а по разрешаването им би трябвало да мисли работна група, в която влизат представители на общественото, просветителното и икономическото министерство. От изявленията на министрите стана ясно, че казусът продължава да виси поради спор в кой тъкмо закон да бъде организиран. Според обществения министър Бисер Петков това би трябвало да се случи в специфичния Закон за професионалното обучение и образование, а не в общите - кодексите на труда и за общественото обезпечаване. На същото мнение е и ръководителят на обществената комисия и някогашен министър на труда Хасан Адемов. Той даде за образец, че по този метод е организиран въпросът с договорите на специализантите по медицина.

Според министъра на образованието Красимир Вълчев обаче измененията не би трябвало да се вършат в Закона за професионалното обучение и образование, а в Кодекса на труда. Аргументите му по този начин и не станаха ясни.

Според Петя Евтимова някои работодатели имат проблеми и с приемането на позволения от Главната ревизия по труда за наемане на малолетни. Тя дефинира като неуместни обстановките, в които компаниите имат зелена светлина да сключат контракти с учениците през лятната почивка, само че получават отвод за това по време на образователната година.

Няма статистика за това какъв брой са издадените разрешителни за наемане на възпитаници, участващи в дуално образование. Според данните на инспекцията по труда за предходната година са получени общо 7088 претенции за наемане на младежи под 18 години. От тях към 6500 са утвърдени, а 128 - отхвърлени. През 2016 година настояванията са били близо 5300. От инспекцията по труда обясниха, че отводи се дават, в случай че изискванията на труд не разрешават наемането на малолетни и допълниха, че и за напред ще отхвърлят позволения, в случай че средата е нездравословна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР