сн: Архив Държавата ще направи нов опит за намаляване на

...
сн: Архив Държавата ще направи нов опит за намаляване на
Коментари Харесай

Нов опит за намаляване жертвите на пътя със законови промени


сн: Архив

Държавата ще направи нов опит за понижаване на жертвите и произшествията по пътищата. За задачата ще бъде въведен нов модел и сегашният закон се разделя на три – Закон за придвижването по пътищата, Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства. Това стана ясно по време на общественото разискване на трите законопроекта, проведено от фондация " Ханс Зайдел ", в София.

Трите законопроекта бяха оповестени за публично разискване в петък следобяд. Мнения и оферти по тях могат да се дават до 4 май.

Вътрешният министър Валентин Радев похвали предшественика си на поста и сегашен ръководител на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов, че когато е бил вътрешен министър е съумял да понижи жертвите на пътя от към 1000 души годишно до под 700. Това число обаче се задържа на тези нива през последните години.

" В последно време започвам да капризнича, че не може да свалим това число ", сподели Валентин Радев . Той напомни, че през предходната година глобите за нарушавания по пътищата са увеличени двойно, само че " резултат няма ". " Санкциите не правят работа ", сподели Радев и прикани неправителствените организации да предложат нов модел за справяне с казуса, както се споделя " да хванем бика за рогата ".

Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че след двойния растеж на санкциите през 2017 година по отношение на миналата са свалени номерата на 12 500 автомобила за разнообразни нарушавания, над 12 000 водачи са изгубили книжката си, към 250 000 са издадените наказателни постановления и към 900 000 - електронните фиша. Ефектът – 698 починали на пътя през 2017 година против 701-а жертви предходната година.

С порни моменти

Няколко от новите моменти в трите законопроекта провокираха полемика.

Единият е обвързван с образованието на бъдещите водачи . Тук няма никаква смяна, споделиха представителите на школите за образование. Те упорстват са въвеждане на фазово образование. Това значи - не закрепени часове за кормуване, а толкоз, колкото е належащо на човек да придобие нужните умения. " Защото в този момент има случаи не за 32 часа, а за 60 часа не може да го научиш да кара кола ", съгласи се зам.-министърът на превоза Ангел Попов.

Друг противоречив миг е обвързван със записаното в законопроекта, че в случай че при наложително пренасяне на кола с присъединяване на служител на реда, тя бъде развалена, Министерство на вътрешните работи не носи отговорност за вредата. Проблемът беше изнесен от Емил Панчев от СБА.

Според него в законопроектите още веднъж никой носи отговорност за неприятните пътища , които също са причина за произшествия.

Каската и светлоотразителната жилетка стават наложителни за велосипедистите, съгласно законопроекта. Срещу това изрично се оповестиха от " Велоеволюция ". От там показаха, че единствената страна в света, където това е наложително, е Австралия. В Европа такова условие е имало в Македония, Сърбия и Босна, само че са се отказали откакто вместо да намалее, травматизмът се е нараснал. От организацията показаха, че това ще бъде проблем и за велосипедите чартърен в огромните градове. В Бургас към този момент се дават колелета чартърен и следва да бъде пусната услугата в София, Варна и Добрич. Как си представяте концесионерът да обезпечи каски и жилетки за ползващите колело чартърен, попитаха от " Велоеволюция ". Друга, посочена от тях уязвимост, е въвеждането на регистрация на велосипедите с мотор, без да е посочено какъв – електрически или бензинов. В законопроекта няма формулировка какво е велотрасе, велоалея и така нататък

В законопроекта има и някои недомислени текстове. Например водачите нямат право да изпреварват трамваите от лявата страна, уточни някогашния началник на КАТ Алекси Стратиев, който в този момент работи в Института по пътна сигурност. Той посочи, че в София има места, на които няма по какъв начин по различен метод да изпревариш трамвая.

Част от рецензиите бяха, че препоръчаните законопроекти са " същия остарял закон, само че разграничен на три ". Причината няма нов модел за образование, липсва административно-наказателна промяна и така нататък

Новите моменти

Управляващите не се съгласиха с част от констатациите. Комисар Бойко Рановски от Министерство на вътрешните работи уточни, че в законопроектите има доста нови неща.

Най-големите са свързани с активността на автосервизите, за които се вкарва регистрационен режим. Нови условия има и за продажбата на авточасти втора ръка – би трябвало да ишма цялостна проследяемост на частта и нейната валидност, сподели зам.-министърът на превоза Ангел Попов.

По думите му всички стикери от предното стъкло се махат и се заместват от електронен стикер с чип. На него ще има цялостна информация за транспортното средство – по кое време е изработен последния механически обзор, платена ли е застраховка гражданска отговорност, годишиния налог и така нататък

Коланът става наложителен и за междуградските рейсовете, които пътуват на повече от 30 км, планува още законопроектът.

За камери по пътищата и образования - 60 млн. лева

Около 60 млн. лева са се натрупали във фонда за сигурност на пътищата му от основаването до момента, сподели ръководителят на парламентарната комисия по вътрешни работи Цветан Цветанов. Той изясни, че тези пари не могат да се пипат за маркировка и възстановяване на положението по пътищата, тъй като това е отговорност на пътната организация,

Идеята на този фонд е средствата да отиват за предварителна защита, сподели Цветанов. По думите му това значи за образования и монтиране на камери на пътя, които имат дисциплиниращ резултат.

Част от присъстващите бяха на мнение, че образованието в учебно заведение в часа на класния по сигурност на пътя е официално. Подобни били множеството образования на децата и учениците, което не давало резултат.

Цветанов разви концепцията за монтиране на камери по всички пътища в страната. Той даде образец по какъв начин сред София и Пловдив може да се слагат три камери, които да мерят скоростта. На базата на техните данни се прави средноаритметично с каква скорост се е движил автомобилът и в случай че има превишаване на скоростта се постанова глоба, разви тезата си за новата мярка за съблюдаване на рестриктивните мерки за скоростта Цветанов. Към момента тази концепция не е импортирана в законопроекта.

Безопасността по пътищата стартира и приключва с образованието, сподели Красимир Георгиев от Асоциацията на обучителите в автошколи.

Валентин Радев се съгласи, че предварителната защита е две трети от работата по сигурността по пътищата, а образованието е слабото място. Той прикани присъстващите да дават своите оферти. Тези, които са удачни, ще бъдат взети под внимание, а тези които бъдат отхвърлени, ще бъде посочено по какви аргументи става това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР