“Смятам, че в настоящия момент е важно Русия и Европа

...
“Смятам, че в настоящия момент е важно Русия и Европа
Коментари Харесай

Европейските астронавти поискаха собствен пилотиран кораб, Рогозин им предложи Союз

“Смятам, че в сегашния миг е значимо Русия и Европа да намерят нови сфери и посоки за съдействие ”, написа Рогозин в Туитър. “Един подобен план може да бъде дооборудването на стартовия комплекс за “Союз ” във Френска Гвиана до пилотирано ниво. Ако европейските космонавти желаят да имат опция независимо да стигат до МКС, то потреблението на потвърдения, най-надежден пилотиран транспортен съд “Союз-МС ” с не по-малко надеждната ракета “Союз-2″ от френския космодрум, откакто бъдат подготвени от нашите експерти, съгласно мен е отлична концепция. Това ще обезпечи спестовност на европейските данъкоплатци от порядъка на милиарди евро и ще даде на европейската космонавтика опция бързо да влезе в клуба на галактическите страни, притежаваща всички пълномощия за пилотирани полети ”. 

Но както загатва журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника, предлагането е неуместно заради следните аргументи:

1. Предложеното от Рогозин “решение ” е насмешка с настояването на европейските астронавти за “независим ” достъп. Това би означавало руснаците да създават и да доставят към този момент издигнати ракети на европейците. Не е ясно за какво Рогозин счита, че разновидността е по-независим спрямо елементарното закупуване тук-там на борда на галактическите кораби на СпейсЕкс “Крю Драгън ”.

2. Рогозин изрича предлагането в миг, когато Русия е на ръба да нападне Украйна. Геополитическият проблем е сложен, само че съветският залог е най-големият риск за европейската непоклатимост след Втората международна война.

3. В своята молба за самостоятелен достъп европейските астронавти даже цитириха енергийната взаимозависимост като неприятен модел, който не би трябвало да се следва при търсенето на пилотирана галактическа система. Много европейски народи разчитат на Русия за природен газ. “Ние ще бъдем клиенти-купувачи в неизгодна позиция, повтаряйки грешките от предишното в други стратегически области, които ни оставиха подвластни от външни играчи в енергийните ни условия ”, безапелационни са астронавтите в своето мнение.

4. На последно място – концепцията за пилотирани задачи от Куру бе обсъждана преди две десетилетия, когато геополитическият климат беше доста по-спокоен, след което бе отхвърлена. Ако тогава не се случи, да се мисли за този сюжет при актуалната обстановка е нелогично. 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР