Смяната на сезоните и по-дългият ден влияят на емоционалното и

...
Смяната на сезоните и по-дългият ден влияят на емоционалното и
Коментари Харесай

Лекар: Преборете пролетната умора с вода и дихателни упражнения

Смяната на сезоните и по-дългият ден въздействат на прочувственото и физическото положение на хората и основават стресови условия за организма, споделя Зухра Павлова, претендент на медицинските науки и ендокринолог от Московския държавен университет, публикувайки препоръки на страницата си по какъв начин да се оправим с дискомфорта. Поради тази причина напролет доста хора се изнервят, бързо се уморяват и се усещат претрупани, добави тя.
"През пролетта денят става по-дълъг, а нощите по-къси и човешкото тяло би трябвало да се „ пренастрои”. Преходът е съпроводен с десинхронизиране на ежедневните ритми. Това стресира организма, а стресът постоянно води до нарушение на хормоналния баланс, с повече кортизол и по-малко серотонин, което ви прави по-стресирани ", споделя Павлова.
Пандемията от коронавирусна зараза не е приключила; някои хора са заболели, други се възвръщат от COVID-19 и се лекуват от постконвулсивен синдром, продължава ендокринологът. Според нея новините, свързани с външнополитическата обстановка и вилнеещата в Украйна воина също въздействат на положението на хората.
"Най-лесният метод да намалите отрицателното влияние на страстите върху организма е да пиете вода. Когато човек пие вода на огромни глътки, тя блокира адренокортикотропния хормон (АКТХ), който се създава в главата и кара надбъбречните жлези да създават кортизол. Питейната вода блокира синтеза на непотребния кортизол ", прецизира тя.
Според лекаря физическата интензивност оказва помощ за унищожаването на хормоните на напрежението.
"Клетките ни имат митохондрии, а когато мускулната маса работи, те стартират да рециклират хормоните на напрежението. Добре работещата мускулна маса е подобен шредер (устройство за нарязване на хартия. - бел. ред.), който унищожава хормоните на напрежението ", споделя Павлова.
Освен това можете да извършите прочувствения декор по-хармоничен благодарение на специфични дихателни извършения.
"Кратко поемане, постепенно издишване и прочувственият ви декор ще е уравновесен. Можете да употребявате три дихателни цикъла: на четири направете поемане, на седем - пауза (задържане на дъха - бел. ред.), на осем - издишване " - поучава Павлова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР