Смяната на Гешев със Сарафов беше от моя гледна точка

...
Смяната на Гешев със Сарафов беше от моя гледна точка
Коментари Харесай

Кирил Петков: Смяната на Гешев със Сарафов за мен беше пълна подмяна

Смяната на Гешев със Сарафов беше от моя позиция цялостна замяна. Затова реагирахме незабавно. Първо единствено ПК в Висш съдебен съвет гласоподава Сарафов да е и.д. основен прокурор и правосъдният министър ще пита за какво се случи това. Може да се стигне и до Върховен касационен съд, тъй като би трябвало да се покаже, че 2013-2014 година минаха и към този момент имаме интензивно гражданско общество. Ние няма да си затваряме очите пред такива неща. Този вид на заменки на един с различен, със противоречиви известност – не е пътят, който ние желаеме да следваме.

Това разяснява в студиото на Би Ти Ви зам.-председателят на Политическа партия Кирил Петков. Той счита обаче, че измененията в Конституцията, които те желаят да се случат, ще повлияе на Висш съдебен съвет.

Ние желаеме да разделим на две Висш съдебен съвет – на съдийска и прокурорска квота. Но има време Висш съдебен съвет и Сарафов да покажат, че схващат, че нещата са се трансформирали и не е потребно Сарафов да бъде следващия Гешев. Отстраняването на Гешев беше единствено първа стъпка. Но стъпките към една подредена правосъдна система за мудни, тежки и сложни, посочи случилото се със промяната на Иван Гешем с Борислав Сарафов.

Петков изясни, че той се отказал от имунитета, воден от кардинална позиция. За него е било значимо да се запознае с документите, от които схванал, че три прокуратури споделят, че няма нарушавания на закона.

Аз желаех да покажа по какъв начин прокуратурата се употребява като бухалка. Но сега щом се случи подмяната на Гешев със Сарафов, взех решение незабавно да отдръпва имунитета си, тъй като считам, че не желая да се укривам от обществото, разчитайки на негово бъдещо решение, изясни Петков.

По думите му Движение за права и свободи са били 30 години в политиката. Те би трябвало да решат какво би трябвало да създадат в конституционната промяна, с цел да си обезпечат дългоденствие. Но те имата два избора – да изберат дълголетието или да се вършат верните неща.

Ние постоянно сме разчитали на второто – би трябвало да се поеме риск. Дори това, че сме в тази настройка, ние поехме риск. Но това, което ни е движило е, че желаеме да свършим работата, която не е свършена за тези 30 години. Другите играчи на терена имат по-голям опит, само че в случай че въпреки всичко не сме изядени като антилопи – ще създадем нещо положително за България. Дори ние да изчезнем, има едни 630 000 индивида, които няма да изчезнат и това е нещото, което подсигурява промените. Ние не сме изневерили на правилата си, посочи някогашният министър председател.

Той изясни в резюме и по какъв начин се стига до избирането на хората за високите длъжности.

Случващото се с новите назначения е сложен развой. Министрите би трябвало да утвърди хората, с които желае да работи. Всички оферти би трябвало да се отвръщат от три страни, с цел да бъде утвърден един или различен човек. Кандидатът би трябвало да бъде определен консенсусно. Тук няма квоти и печати, а непрекъсната полемика, които думата последно имат Мария Габриел и Николай Денков. Това дава късмет да бъдат израни специалисти, а не някакви калинки, изясни депутатът от Политическа партия.

Що се отнася до избора на еврокомисар, Петков изясни, че бъдат препоръчани двама претенденти – един от ПП-ДБ и един от ГЕРБ-СДС. Лорер ще бъде изборът на Политическа партия, който има вяра, че би бил скъпо допълнение към Европейска комисия. Но не знае кой ще бъде номинация на ГЕРБ, само че загатна, че най-вероятно ще бъде жена.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР