Смяната на часовото време, без значение дали от зимно на

...
Смяната на часовото време, без значение дали от зимно на
Коментари Харесай

Смяната на часа е силен стрес за психиката

Смяната на часовото време, без значение дали от зимно на лятно или назад, предизвиква извънредно огромен стрeс на душeвността на човек. Това разяснява за Радио Варна проф. Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрична асоциация.

До 1 април 1979 година България е била единствено на зимното часово време. След това се вкарва лятното, а аргументите са главно стопански. Един от тях е, че ще се икономисва повече от осветлението. Тези причини обаче се слагат под подозрение и до ден сегашен, а съгласно множеството специалисти в региона на логиката на психиката и психологичното здраве дискомфортът за организма ни поради часовата смяна не е за подценяване. Проф. Христо Кожухаров, даде следния образец:

„ Това е изключително голям стрес за душeвността ни. Макар че е противоречиво кое е естественото часово време – зимното или лятното, то би трябвало да бъде единствено едно. Това време към което организма ни се е нагодил. Всички тези смени тутакси, каквито и стопански изгоди да имат, ми припомнят за интервала по времето на социализма, когато два часа имаше ток и още два часа нямаше. Уж спестяваш, само че за времето, в което имаш ток, натоварваш съществено системата, а когато няма ток – страдаш. Нещо сходно се получава и с нашия организъм. “. При всяка промяна на часа е належащо известно време за акомодация.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР