Смяна на властта в Полша. Премиерът Матеуш Моравецки загуби вот

...
Смяна на властта в Полша. Премиерът Матеуш Моравецки загуби вот
Коментари Харесай

Сеймът избра Доналд Туск за нов премиер

Смяна на властта в Полша. Премиерът Матеуш Моравецки загуби избор на доверие в Народното събрание, с което на практика завърши осемгодишното ръководство на националистическата партия " Право и правдивост ".

Депутатите поддържаха за нов министър председател някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, който е отпред на необятна коалиция от проевропейски партии. Работата на Народното събрание след изборите на 15 октомври се радва на голям публичен интерес. Някои съвещания имаха един милион фенове в YouTube, а дебатите по днешния избор се предаваха онлайн на огромен екран в един от киносалоните на Варшава.

От 456 дали своят вот депутати, поддръжка за Моравецки дадоха едвам 190. Партията " Право и справедлимост " твърди, че по време на осемгодишното си ръководство е защитила полския суверенитет и обичаи от непознато въздействие, повишила е виталния стандарт на милиони поляци посредством обществени придобивки и повдигане на минималната работна заплата.

Критиците акцентират похищения против независимостта на правосъдната система, превръщането на държавните медии в пропагандни рупори на ръководството и предубеждения към мигранти и хора с нетрадиционна полова ориентировка.

Но парламентарните избори на 15 октомври " Право и правдивост " стана първа политическа мощ, само че без болшинство. Останалите политически обединения изключиха съдружни взаимоотношения. Така възможностите на премиера Моравецки да получи доверие бяха на практика нулеви.

Доналд Туск дава обещание да изглади връзките на Варшава с Брюксел и да освободи фондовете, блокирани поради похищения против господство на закона. Тази вечер, обаче Конституционният съд на Полша разгласи за противоконституционни правосъдните промени, нужни за деблокиране на европейските средства.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР