Смолян. Всяка мисия е тежка по своему, а самият факт,

...
Смолян. Всяка мисия е тежка по своему, а самият факт,
Коментари Харесай

Полк. Георги Маргитин: В момента, в който стъпиш на афганистанска земя, всеки един миг е опасен за военнослужещите и цивилните

Смолян. Всяка задача е тежка по своему, а самият факт, че отиваш на 4000 км от фамилията и околните е задоволително, с цел да почувстваш тежест, само че всичко е до вътрешна настройка – знаеш защо отиваш и какво би трябвало да правиш и го вършиш. Това сподели пред публицисти в Смолян националният пълководец на 35-ия контингент, който се завърна от Афганистан, полковник Георги Маргитин, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Смолян . Той означи, че най-трудните моменти за него в задачата са били преди да получи отчетите след всяка ракетна офанзива, с които да се увери, че всичките му подчинени са живи и здрави и са взели скривалище. „ Това е най-тежкият за изчакване миг. Целият живот на човек минава в очакване, само че това е най-трудно. В момента, в който стъпиш на афганистанска земя, всеки един миг е рисков за всеки военнослужещ и граждански там. Немалко са случаите на отвлечени публицисти, политици. Афганистан е земя, която аз си мисля, че постоянно ще остане рискова. Рисковете там са доста – бунтовническите групи не трансформират метода и тактиката си на дейности. Има ракетни офанзиви, спонтанни взривни устройства, камикадзета и всичко продължава в същия дух “, описа полк. Маргитин.
Той уточни, че това за него е пета подред задача, като четири от тях са били в Афганистан. „ Всяка задача е комплицирана сама за себе си, още повече като отговаряш за толкоз хора. За четири задачи в Афганистан е имало доста терористични офанзиви. Средно по 4-5 офанзиви на задача. Първите ми две задачи бяха в Кабул, само че тогава по-желано място за офанзивите беше Кандахар, последните 2 задачи бяха в Кандахар, а тогава пък в Кабул беше по-тежко “, уточни полк. Маргитин. Той добави, че ненапълно българският контингент е бил миропомазан, тъй като дилемите им са изпълнявани вътре в базата и са могли да бъдат ударени единствено с ракета.
Пред военнослужещите от контингента, полк. Маргитин съобщи, че за него е горделивост и чест да застане пред този строй за финален път с мисълта за ясно изпълнена задача и с мисълта, че е спазил обещанието, което е дал на околните на воините. Той изрече признателност към околните на военнослужещите, че са отгледали и възпитали такива синове и дъщери, с които той изрази подготвеност да отиде във всяка точка на земното кълбо.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР