Смолян отбеляза тържествено 110 години от Балканската война и Освобождението

...
Смолян отбеляза тържествено 110 години от Балканската война и Освобождението
Коментари Харесай

Смолян отбеляза 110 години свобода за Родопите

Смолян означи тържествено 110 години от Балканската война и Освобождението на Родопите от османско господство.

Особена церемониалност доби празникът довечера, когато се организира тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, взели участие в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала взе участие 101 Алпийски полк. В ритуала участваха 101 Алпийски полк – Смолян, Представителния духов оркестър на Сухопътните войски – Пловдив, Трети училищен гвардейски отряд – Смолян и училищен блок от ППМГ „ Васил Левски “. Тържествената инспекция се командва от майор Владимир Сариев, зам.-началник Щаб в 101 Алпийски полк.
„ 110 години ни разделят от тези паметни 19, 20 и 21 октомври на 1912 година, станали разграничителна линия сред подтисничеството и свободата в историята на Родопския край. Те са мотив, който осмисля същността и наличието на Празниците на Смолян и на останалите селища в планината. Карат ни да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове и дъщери на България, оставили кости по сипеите на планината, пролели мъченическата си кръв за Освобождението на Родопите и трансформирали връх Кавгаджик, наименуван през днешния ден Средногорец, във връх на нашето национално самочувствие и българска горделивост ”, сподели в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.
„ Поклон пред пълководския гений на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите, въплъщение на бойния дух на Българската войска. Пред неговите храбри бойци – героите от 21-ви Средногорски полк, които се врекоха на родопската независимост. Ние помним саможертвата им в името на Свободата, на Отечеството.
Помним и техния завет – да бъдем единни в името на Майка България!
Днес, на Празника на Община Смолян, събираме в едно своята благодарност, поклонение и нашето верую в силата на духа, родолюбието и свещената българска независимост!
Нека с достолепие и приемливост обединим стремежите си за разцвет на страната ни и да работим за сполучливото бъдеще на Родопския край.
Честита 110 – годишнина от Освобождението на Родопите! Бъдете здрави и благословени, обичайте Смолян, Родопите и България!, поздрави смолянчани Мелемов.
Тържествено слово във връзка Празника на Смолян и годишнината от Балканската война, освободителна за Родопите, произнесе и регионалният шеф Стефан Сабрутев.

Водещият на тържеството, Адриан Петров, прочете и приветствен адрес за Празника на Смолян от президента Румен Радев.
На тържествената заря инспекция участваха Негово Преосвещенство Смоленски свещеник Висарион, евродепутатът Асим Адемов, ръководителят на Общинския съвет Ангел Безергянов, гл.секретар на Областната администрация Георги Кисьов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи ст.комисар Костадин Пачеджиев, кметът на побратимената ни унгарска община Кишпещ Петер Гайда и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР