Сметната палата извърши одит за съответствие на декларираните приходи и

...
Сметната палата извърши одит за съответствие на декларираните приходи и
Коментари Харесай

Кандидат за президент набирал средства и след края на предизборната кампания

Сметната палата извърши одит за сходство на заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната акция на участниците в изборите за президент и вицепрезидент на България, състояли се на 6 ноември 2016 година Това оповестиха от Палатата.

Сред откритите недостатъци и пропуски от Палата показват, нарушени от обособени участници законови условия за показване по време на предизборната акция пред Сметната палата на информацията за зародили обстоятелства и условия за издание в Единния указател по Изборния Кодекс. За един участник е открито финансиране от юридическо лице. Двама участници имат неизплатени отговорности към снабдители на артикули и услуги до датата на осъществяване на одита. Един участник е набирал средства за финансиране на предизборната акция и след нейния край.

Установени са неотчетени доходи от двама участници и неотчетени разноски от един.

При одита са осъществени проби всъщност на 11 участници в изборите - 2 политически партии, 4 обединения от партии и 5 инициативни комитета. Общите им доходи за акцията са 5 212 362 лева, направени са 2 187 парични дарения от 2 166 физически лица в общ размер на 1 194 118 лева, както и 9 непарични дарения от 9 физически лица в общ размер на 3 005 лева Общият размер на разноските за предизборната акция на одитираните субекти е 5 210 643 лева

За всички дарения от физически лица са осъществени документални инспекции. Освен това на извадков принцип са запитани 480 физически лица за потвърждаване на направените от тях дарения за финансиране на предизборната акция на одитираните политически субекти. От 258 донора са доказани направените от тях дарения, от 1 - не е доказано, макар съществуването на подписан от лицето контракт за подаяние, а от останалите донори не е получена информация.

Установени са 82 физически лица, дали или дарили средства над 1 000 лева за финансиране на предизборната акция. За 76 лица са открити данни за приходи, съответстващи на размера на дарените/предоставени от тях средства за акцията. За 6 лица е открито противоречие, само че инспекцията е единствено въз основа на бази данни на Национална агенция за приходите и на Национален осигурителен институт. Предвидените в Изборния кодекс източници на информация не разрешават да бъдат проследени данни за приходи от чужбина, за спестявания в банки и други, които е изцяло евентуално съответните лица да имат.

Анализирана е получената информация от 161 доставчика за предоставени от тях артикули и услуги по отношение на предизборната акция за изборите за президент и вицепрезидент на Република България, извършени през 2016 година
От 11-те одитирани политически субекта 8 регистрират средства за медийни пакети, които се дават от страната, по реда на член 178 от ИК. Съгласно информация от ЦИК за медийни пакети са предоставени общо 277 146 лева
Всички одитирани участници в изборите са спазили законовите условия.
Не са открити позволени нарушавания на Изборния кодекс от 5 одитирани участника в изборите - 2 политически партии, 2 обединения от партии и 1 предприемчив комитет.
Представителите на всички одитирани политически субекти показват цялостно единодушие и одобряват напълно откритите обстоятелства и условия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР