Смесеното гласуване няма да затрудни избирателяЩе се гласува с 3

...
Смесеното гласуване няма да затрудни избирателяЩе се гласува с 3
Коментари Харесай

СИК няма да сумират резултатите от хартията и машината на предстоящия вот

Смесеното гласоподаване няма да затрудни гласоподавателя

„ Ще се гласоподава с 3 типа бюлетини в цялата страна, в София в няколко кметства ще бъдат 4, като хартиените бюлетини ще бъдат с друга дължина според от броя на претендентите, които са регистрирани във всяка Общинска изборна комисия “, съобщи пред Българска национална телевизия заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. По думите ѝ смесеното гласоподаване няма да затрудни гласоподавателя.

„ В момента се генерират образците на хартиените бюлетини, същите ще бъдат и електронните. В София ще бъде една от най-дългите бюлетини “, добави Росица Матева.

Хартиените бюлетини ще се пускат в една кутия, от машинното в друга, с цел да се улесни вотът и да няма комплициране.

Матева съобщи, че е признато секционните изборни комисии със смесено гласоподаване да не сумират резултатите, защото по този метод на предходните избори са били позволени много неточности.

„ Най-напред разказват броя на хартиените бюлетини и след това ще отварят кутията с машнните бюлетини. Сега взехме решение да улесним работата като сумирането ще става в изчислителния пункт “, акцентира тя. Матева добави, че не е решено по какъв начин ще бъдат подредени бюлетините в машината.

„ Не са утвърдени екраните. Всички ограничения за гарантиране на честността на машинното гласоподаване са подхванати. Машините са в частен склад, той е определен от Министерски съвет, различен не беше обезпечен “, сподели още Росица Матева и съобщи, че на идните избори ще има видеонаблюдение.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР