Смесеният хор Петко Стайнов - гр. Казанлък с награди от

...
Смесеният хор Петко Стайнов - гр. Казанлък с награди от
Коментари Харесай

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор " Петко Стайнов " - гр. Казанлък с награди от 4-тия Международен музикален фестивал „ Микеланджело Буонароти “ – Флоренция, Италия /11-14 април 2024 г./

Маестро Младен Станев с премията за най-хубав диригент на фестивала.

Смесен хор " Петко Стайнов " (при Народно читалище Искра-1860) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след сполучливо присъединяване в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „ Микеланджело Буонароти “, който се организира годишно в града – люлка на Ренесанса – Флоренция.

Съставът се състезаваше с общо 5 участващи в състезанието хорови колектива и справедливо завоюва първи места в категориите „ Смесени хорове “ и „ Сакрална музика “. Със сребърна тапия бе оценено и присъединяване в спортната категория „ Популярна, джаз и фолклорна музика “.

Хор „ Петко Стайнов “ получи и две специфични награди на музикалния фестивал: за осъществяване на произведение от италиански композитор, а маестро Младен Станев бе почетен с премията за най-хубав диригент на фестивала.

В общата ранглиста на хоровия конкурс хорът „ Петко Стайнов “ завоюва второ място в Гран При, като се подреди след безспорния любимец – младежката школа към Одеската опера, Украйна – хор „ Перлите на Одеса “.

Извън конкурсната стратегия, във всеки един от четирите фестивални дни, артистите на хор „ Петко Стайнов “ извършиха вечерни концерти в разнообразни църкви в историческата част на града. Традиционно, в богатия и жанрово разнороден репертоар акцент бе подложен върху българската музика и по-специално върху осъществяването на творби на Петко Стайнов, Добри Христов, Емануил Манолов, Тодор Попов, Милчо Левиев, в наличието на многочислена аудитория.

Творческо ателие събра множеството от участниците за общо осъществяване и интерпретация на произведение на актуален италиански композитор.

В свободното си време множеството от хористите съумяха да се допрян до шедьоврите на изобразителното изкуство и ренесансовата живопис в музеите на Палацо „ Пити “ и изложба „ Уфици “, срещнаха се с архитектурните, културни и исторически забележителности на Флоренция, обмениха креативен и другарски опит с участващите сформира от Украйна, Италия и други страни.
Пътуването на състава се реализира с помощта на изключителното предпочитание на хористите, които съумяха да съберат нужната сума за амбициозното начинание и благодарение на дарения от локални предприемачи, районни компании, Фондация „ Св.Киприан Цамблак – Чудотворец “ гр. Стара Загора, и несъмнено – Народно Читалище „ Искра “ гр. Казанлък.

С тези забележителни достижения хор „ Петко Стайнов “ потвърди пред своята аудитория, че е възвърнал славата и силата си от годините преди пандемията и декларира сериозните си планове да продължава да бъде значима част от хоровите обичаи на страната и района, както и да е техен културен дипломат.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР