Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване

...
Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване
Коментари Харесай

Случаят Стара Загора: Задушаване при арест - кои са основните грешки, които се допускат на терен

Смъртта на първенеца по битка Пламен Пенев след полицейското гонене в Стара Загора още веднъж повдигна въпроса - има ли пропуски в образованието на служителите на реда.

Съдебните лекари откриха, че 58-годишният мъж е умрял от задушаване под тежестта на петима служители на реда.

Случаят е подобен с този от 2005 година, когато при полицейска акция почина Ангел Димитров - Чората също поради позиционна асфикция.

Как може да се стигне до сходна обстановка при арест и какви са главните неточности, които могат да бъдат позволени?

Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен, споделя инструкторът Милен Иванов, който е минал през системата на Министерство на вътрешните работи и военните, а през днешния ден е началник на катедра сигурност в Русенския университет.

Инструкторът демонстрира главните техники за задържане. Именно тази, която най-вероятно е приложена на първенеца по битка Пламен Пенев " лежащ по стомах " тествам върху себе си.

" Взимам ти едната ръка. Слагам ти белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което връщаме лицето в странично състояние ", съобщи Милен Иванов, специалист по оръжие и специфични тактики. Ако лицето бъде натиснато дълготрайно време тук настава задушаване, тъй като се нарушава придвижването на диафрагмата ", съобщи Милен Иванов, специалист по оръжие и специфични тактики.

Мъжете употребяват диафрагмено дишане и сходен напън не разрешава разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е арестуваният, толкоз по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от разнообразни фактори.

" Ако той е оказал дейна опозиция и има дефицит на О2 в кръвта времето може де а е по-кратко, в случай че не е оказал опозиция времето може да е по-дълго ", добави Милен Иванов.

Затова е значимо оптимално бързо арестуваният да бъде подложен в постоянна странична позиция.

" Усещането беше извънредно неприятно. Още в първите секунди човек стартира да усеща, че се задушава. Освен това позата, в която ръцете ти са заключени зад тила също е много мъчителна и неприятна. "

" Доста постоянно хората считат, че нещата стават като по филмите. Тоест идва основният воин взима белезниците и ги поставя на страшния нарушител. Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако лицето не желае е доста мъчно самичък човек да ги сложи ", означи Милен Иванов, специалист по оръжие и специфични тактики.

За да не се стига до принуждение са нужни най-малко пет индивида, с цел да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява - по този начин както се вижда на фрагментите с ареста на първенеца по битка Пламен Пенев. Един на всеки крак и един който държи ръката. Най-рискови са обстановките с хора, които имат психологични проблеми.

" Те са извънредно мощни и при задържане оказват яростна опозиция ", добави Милен Иванов.

Според специалиста по специфични тактики при случая в Стара Загора съдбовният край се дължи на не добра подготовка и не положителното управление на силите и средствата. Инструкторът счита, че теоретичната подготовка при образованието на служителите на реда е изцяло задоволителна, само че има дефицит на на практика задания. Именно посредством тях се отработват разнообразни обстановки, а това оказва помощ за преодоляване на адреналина на улицата.

" Това нещо е проблем, който от години съпътства правоохранителните органи. Едно е да поставиш белезници на разположение, което е с 50 кг. по тежко от теб, действително да реши съпротивата, да реши друг тип тактики, друго е когато е следил сътрудниците си и си споделя, ами това е елементарно. В стадия на подготовката доста малко служители на реда схващат и учат тези особености на човешкото дишане ", разяснява Милен Иванов, специалист по оръжие и специфични тактики.

" Едно образование от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някого имаше милиционерско учебно заведение и хората се образоваха три или четири години ", съобщи проф. Любомир Тимчев, някогашен ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи и член на СИМПИ.

Според някогашния ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи проф. Любомир Тимчев от един случай не може да се вършат безапелационни заключения за дейностите на полицията и образованието. Тимчев показва част от проблемите в образованието.

" Специално тези полицейски пълномощия. Опазване на публичния ред, миграционния надзор. Всички тези предмети са без хабилитирани преподаватели. Тук не приказваме за акредитацията на учебното заведение. Говорим за качеството на образованието, което е нарушено ", добави проф. Любомир Тимчев.

Системността в Министерство на вътрешните работи доста от дълго време изчезна. Тук се работи на парче, което е голяма неточност.

Според някогашния ректор главните проблеми, по които би трябвало да се работи са свързани с полицейските пълномощия.

" От позиция на статут и цялост, от позиция на пълномощия, от позиция на възнаграждение, които се спънка да се слагат съществени условия към чиновниците, тъй като при тези условия толкоз работа ", сподели още проф. Любомир Тимчев.

Правомощията са написани тъй че оказват помощ на тези, които се пробват да се измъкнат. "

В полицейското ръководство в Младост има три патрулки. В Младост живеят 256 хиляди индивида. Три патрулки има в Панагюрище, където живеят 30 хиляди в общината. "

Именно по тази причина някогашният ректор вижда част от решението на проблемите в увеличение на полицейското наличие по улиците, както и по-строги наказания при несъблюдение на полицейско предписание, което би лимитирало сходни произшествия с съдбовен край като този в Стара Загора. След случая Министерство на вътрешните работи направи наложително потреблението на боди камери на терен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР