Смъртните присъди в Иран са достигнали 8-годишен връх през 2023

...
Смъртните присъди в Иран са достигнали 8-годишен връх през 2023
Коментари Харесай

Ужасяващ връх. Амнести Интернешънъл осъди ръста на екзекуциите в Иран

Смъртните присъди в Иран са достигнали 8-годишен връх през 2023 година, като е регистрирано, че през миналата година са осъществени 853 изтезания. Това заяви Амнести Интернешънъл в четвъртък.

Новината идва на фона на продължаващото гонене на деятели и критици на ислямисткия режим в Иран. След от 2022 година в страната Амнести означи, че иранските управляващи са зачестили потреблението на смъртната присъда като " оръжие за потушаване на несъгласните ".

Сега правозащитната организация разгласява нов отчет, в който заяви, че държавното управление в Иран продължава да употребява смъртното наказване като оръжие против протестиращи, дисиденти и членове на подтиснатите етнически малцинства.

От общо 853 изтезания най-малко 481 от тях са свързани с опиати, пишат от Амнести.

" Смъртоносните политики на управляващите против опиатите оказват непропорционално влияние върху бедните и маргинализираните общности ", се споделя в отчета.

" Смъртното наказване е ужасяващo. Използването му в толкоз огромен мащаб като средство за битка с опиатите е грозна корист с власт ", сподели и Диана Елтахауи , която е заместител районен шеф на Амнести Интернешънъл за Близкия изток и Северна Африка.

Докладът отбелязва още, че е необходим " мощен отговор на международно равнище ", който да принуди Техеран да наложи мораториум върху смъртната присъда.

Иранското държавно управление не разгласява публична статистика за броя на осъществените изтезания. Информацията за тях идва от информации на Амнести с правозащитни групи в страната, които употребяват обществено налични източници.

През тази година са докладвани минимум 95 изтезания. Статистиката е настояща към 20 март, само че съгласно Амнести действителният брой е по-висок.

От 1979 година Иран се ръководи от ислямистки режим, който наложи строги религиозни правила. През есента на 2022 година в страната избухнаха едни от най-големите митинги от десетилетия с претенции за унищожаване на религиозните закони.

До демонстрациите се стигна след, арестувана от религиозната полиция поради това, че не е покрила " вярно " косата си със кърпа.

По време на митингите против режима стотици хора бяха убити, а хиляди - арестувани. Някои протестиращи и екзекутирани.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР