Смартфонът е безспорно удобство, но покрай десетки си предимства има

...
Смартфонът е безспорно удобство, но покрай десетки си предимства има
Коментари Харесай

6 начина, по които собственият ви телефон застрашава сигурността ви

Смартфонът е несъмнено улеснение, само че около десетки си преимущества има и някои много съществени дефекти. И то такива, които могат да застрашат сигурността на притежателите им. От MakeUseOf описват повече за рисковете.

1. Метаданните на фотосите.

Знаете ли, че по дифолт всяка фотография, която вършиме с Android или iOS устройството си, съдържа информация за местоположението, където е направена? Това значи, че всяка фотография може в един миг да разкрие къде сте били и къде ходите постоянно. На процедура, всяко приложение, на което разрешавате достъп до фотосите си, може да събере тази информация от тях.

За да деактивирате геотагинг функционалностите на Android смарт телефона си, отворете приложението Camera. Докоснете бутона за меню и изберете Settings. Деактивирайте опцията „ Save location “. За iOS, отидете в Settings > Privacy > Location Services. Изберете „ Camera “ от листата и изберете „ Never “, с цел да деактивирате опцията.

2. Тайно снимани скрийншотове.

Един от най-често срещаните страхове измежду притежателите на смарт телефони е, че приложенията употребяват микрофона на телефона им, с цел да записват всичко, което споделят. Но какво да кажем за приложенията, които записват това, което е на екрана ви? За страдание има такива приложения. Навярно можете да си визиите каква голяма щета би могла да аргументи тази корист. Лични текстови известия, поръчки за търсене в мрежата, пароли, фотоси и така нататък – всичко да е публично притежание, по какъв начин ви се коства?

3. Разрешенията, които даваме на приложенията.

Когато инсталирате приложение на телефони си, то може да изиска от вас позволение за достъп до неща като местолжението ви, камерата ви, контактите ви и така нататък Както Android, по този начин и iOS ви разрешават да забранявате и позволявате обособени позволения, което е ужасно. Но защото приложенията могат да получат достъп до тази информация за каквото и да било, щом я позволите един път, няма по какъв начин да знаете кои приложения нарушават поверителността ви.

4. Проследяване в интернет.

Браузърът на вашия смарт телефон остава отпечатъци на всички места в интернет. Освен че резервира лист с всички уеб сайтове, които посещавате, той дава информация на трети страни за това какви уеб сайтове посещавате, какви артикули разглеждате, какво търсите в Гугъл, какви са техническите характерности на вашия смарт телефон.

5. Сензорите във вашия телефон.

Вашият телефон е оборудван с доста датчици, които мерят физическата информация за устройството. Приложенията, които употребявате и операционната система на устройството ви, имат достъп до тези датчици за разнообразни цели. Няма информация за това кои приложения записват тази информация и я употребяват против вас. Използвайки акселерометъра, приложенията могат да схванат какъв брой постоянно телефонът ви стои неподвижно или по кое време го носите в джоба си. Това не е почтена информация, даже и на пръв взор да наподобява по този начин.

6. Вашият снабдител на мобилни услуги.

Не би трябвало да се не помни и доставчика на мобилни услуги. Например, клетъчните кули, с които се свързвате, могат да разкрият къде ходите постоянно или къде се намирате.

Източник: digital.bg

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР