Смърт под краката: кървавите венчелистчета“, разпръснати в ДонбасХиляди мини „Венчелистчета“

...
Смърт под краката: кървавите венчелистчета“, разпръснати в ДонбасХиляди мини „Венчелистчета“
Коментари Харесай

Защо Украйна използва забранени мини Венчелистче и защо са толкова опасни

Смърт под краката: кървавите „ венчелистчета “, разпръснати в Донбас

Хиляди мини „ Венчелистчета “ бяха разпръснати из Донецк и сателитните градове в последните дни на юли и началото на август. Те дойдоха от страна на позициите на Въоръжените сили на Украйна. Много хора бяха взривени с такива незабележими муниции. Откъде се взе това " Венчелистче "? Защо е по този начин рисково? Защо е неразрешен в множеството страни по света?

Американската диря

Противопехотната високоексплозивна мина Dragontooth /Зъбът на Дракона/ е създадена и употребена във Виетнам от американската войска през 70-те години на предишния век. Те бяха създадени в Щатите с милиони. Янките направиха два разновидността: PFM-1 и PFM-1С.

Разликата беше фундаментална. Първият вид не разполагаше с устройство за самоизтребление. Вторият е бил екипиран с устройство, осигуряващо самоунищожаването на мината. Такива муниции лежаха 40 часа от момента на разпръсване /инсталиране/ (времето на самоизтребление зависи от температурата на околната среда) - и гръм! Тя се самовзривява! Външно мините се разграничават единствено по това, че буквата „ C “ е сложена на крилото на PFM-1C.

Американската противопехотна мина BLU-43 / B - " Зъбът на дракона " (това, което в този момент се назовава PFM-1C) - не е належащо да се слага ръчно. Разпръскват се от самолети и артилерия. Американците засяваха такива касети из Виетнам от въздуха - по 64 мини във всяка касета. Мините се разпръскват отмерено в региона. И всичко това с помощта на огромното крило на корпуса. Което погасява скоростта на приземяване.

Тъй като тялото на бойната глава беше покрито със зеленикава или кафява пластмаса, тя беше невидима в джунглата, по черни пътища. Човек стъпва на „ Венчелистчето “ – и кракът му е откъснат (задейства се датчикът за цел, цялостен с течен бризант). Само малко, леко натискане, / пет до 25 кг натиск/ като предписание е задоволително за избухливия механизъм.

Хиляди виетнамци стъпиха на такива мини и изгубиха краката си, останаха инвалиди. Стотици починаха от кръвозагуба. „ Венчелистчето “ се трансформира в проклятието на Виетнам – наедно с напалма, който изгаряше джунглата от въздуха.

Афганистанският синдром

Образци от " Венчелистчетата " бяха разполагаем на руските експерти, които не на вятъра ядоха хляба си във Виетнам през 70-те години на предишния век. И тези страшни заряди в Съветския съюз не бяха отхвърлени от тогавашното му военно управление като „ прекомерно безчовечен “.

Те са изследвани и употребявани по време на десетгодишната война в Афганистан от 1979 до 1989 година В началото сигурно. Има доказателства, че 9 месеца след навлизането в тази страна руските елементи са употребявали " Венчелистчета " в югоизточната част на републиката. През есента на 1980 година в най-опасните за нашите войски региони на границата на Афганистан и Пакистан бяха инсталирани общо 89 полета с такива мини, където бяха " засяти " до 90 хиляди " Венчелистчета ". Година по-късно, през септември 1981 година, повече от три дузини от същите минни полета бяха сложени в афганистанските провинции Баглан и Парван.

Канадското обръщение

През 1996 година в Канада се организира интернационална конференция. Тя взема решение въпроса за цялостната възбрана на производството, съхранението, износа и потреблението на противопехотни мини. Участваха 50 държави-организатори и 24 държави-наблюдатели, както и представители на Международния червен кръст. След това имаше още три конференции. И най-после, преди 25 години, през декември 1997 година, в Отава, Канада, представители на 122 страни подписаха Договора за възбрана на потреблението, натрупването, производството и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното заличаване.

През първата половина на 1998 година парламентите на най-малко петдесет страни ратифицираха този контракт. И той влезе в действие. До декември 2017 година на планетата имаше 163 страни, страни по контракта

Украйна беше измежду подписалите и утвърдили контракта. С явен ангажимент да не се създават или разпръскват „ листенцата “.

Украинската диря

Въпреки подписването на Отавския контракт, съгласно който страните, разполагащи с противопехотни фугасни мини, се задължават да ги унищожат, Украйна не бързаше да се освободи от запасите от „ Венчелистчета “. Документирано е, че към началото на 2011 година въоръжените сили на Украйна разполагат с минимум 6 милиона такива муниции. За седем години и половина, до септември 2018 година, съгласно самостоятелни източници, Киев съумя да рапортува за унищожаването на общо малко повече от два милиона мини. Тоест минимум четири милиона мини, неразрешени от всички интернационалните конвенции, е имал режимът към началото на 2022 година

Въоръжените сили на Украйна започнаха да ги употребяват доста интензивно в Донбас. През юли залп разпръсна хиляди венчелистчета, в това число в Централния парк на столицата на ДНР. Където през всичките тези години макар обстрела се разхождаха майки с деца.

Използването на мини " Венчелистче " против цивилни цели е явно военно закононарушение.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР