Служителите в Брюксел са все по-раздразнени от бизнеса, който иска

...
Служителите в Брюксел са все по-раздразнени от бизнеса, който иска
Коментари Харесай

Politico: Пазарлъците за субсидии в ЕС – рай за лобистите и риск за свободния пазар на Европа

Служителите в Брюксел са все по-раздразнени от бизнеса, който желае повече държавни пари и заплашва, че в случай че не ги получи, ще напусне Европа и ще се реалокира в Америка.

" Тези претенции не престават да валят ", споделя отчаян посланик от Европейски Съюз. " Понякога в действителност се чудим: дали те са основателни, или фирмите просто се възползват от момента и ревизират до каква степен могат да стигнат? "

Първият проблем е, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън употребява голям пакет от държавни дотации по Закона за понижаване на инфлацията (IRA), с цел да изкуши доста огромни европейски индустриални играчи - като VW и доставчика на акумулатори Northvolt - да обмислят пренасяне в Съединени американски щати.

Вторият проблем е по какъв начин Европейски Съюз реагира на първия.

На фона на опасенията, че европейската промишленост е изправена пред екзистенциален крах, битката на Брюксел против промените на Байдън включва повече независимост на деяние за страните от Европейски Съюз да дават повече държавна помощ на стопанските системи си и цели за по-голяма самообезпеченост. С Китай, който към този момент господства във веригите за доставки на зелени технологии, това се трансформира в световна конкуренция в субсидирането - а това е фантазията на всеки лобист.

" Разбира се, че тези закани са част от лобистка тактика ", споделя един бизнес лобист, поискал анонимност.

Залогът е освен бъдещата жизненост на европейското произвеждане, в случай че проектът на Брюксел се провали, само че и самите основополагащи правила на свободната пазарна стопанска система, върху които е построен Европейски Съюз. Рискът за държавните управления на Европейски Съюз е напъните им да се провалят, бизнесите да се реалокират или да се разпаднат, а по пътя да се похарчат колосални суми от парите на данъкоплатците.

Въпреки това Брюксел не може да не прави нищо.

Следващата седмица националните водачи ще се съберат в белгийската столица за среща на върха на Европейски Съюз, където ще обсъдят по какъв начин да създадат европейската стопанска система по-конкурентоспособна. Голяма част от това ще бъде построяването на потенциал за промишленостите на бъдещето, като електрически автомобили, акумулатори и генератори на възобновима сила, като слънчеви панели и вятърни турбини.

Това е идеалният миг за фирмите да усилят настояванията си за европейско законодателство в поддръжка на бизнеса и повече средства за държавна помощ. Мултинационалните компании заплашват да реалокират своя цех за коли или акумулатори на друго място или най-малкото да отсрочат окончателните капиталови решения, което ще коства на Европейски Съюз работни места, налози и световна икономическа тежест. Такива като производителя на чипове Intel създадоха предупредителни изстрели, а Tesla неотдавна разгласи смяна на тактиката си от Европа, с цел да се възползва от дотациите на Съединени американски щати.

Когато основният изпълнителен шеф Илон Мъск търсеше уместно място за европейския така наречен гигазавод на Tesla в края на 2010 година, той получи отношение постлан червен килим и обещания за огромни дотации в Германия, Нидерландия и Белгия, с цел да го убедят да направи многомилиардната инвестиция в техните страни.

" Ще разгледаме опциите там ", съобщи Никлас Валберг, вицепрезидент по партньорствата на Volvo Group, по отношение на новия пакет от данъчни облекчения в Съединени американски щати. " Но Европа също е доста значима за нас. Трябва да забележим, че Европа се пробва да поеме водеща роля за екологичния преход в международен мащаб. "

В частен проект автомобилните лобисти споделят, че пазарлъка за дотации е единствено част от играта. " Човек би се чудил на качествата за ръководство на бизнеса на мултинационалните компании, в случай че те не употребяват това като разменна монета ", споделя Холгер Гьорг от Института за международна стопанска система в Кил.

Нещо повече, освен европейските и американските марки са на пазара за държавни помощи за финансиране на чисти технологии. Китайските компании, преобладаващи в производството на акумулатори, също са в играта.

" Всеки човек, който познавам и който работи в региона на автомобилостроенето, се е опитвал да бъде ухажван от китайска компания ", споделя един лобист на авто производител.

Европейски Съюз счита, че към този момент дава отговор на настояванията на бизнеса с набор от огромни промени в политиката, отклонявайки се от десетилетния си демократичен стопански метод.

В четвъртък Европейската комисия започва своя Закон за нулево ползване в индустрията, който е част от нейната Зелена договорка за индустрията. Миналата седмица Брюксел показа проекти за по-нататъшно намаляване на спешното предписание за държавните помощи, в това число нови правила за субсидиране на редица стратегически значими технологии.

От решаващо значение е, че предлагането разрешава на страните от Европейски Съюз да оферират същото равнище на поддръжка за фирмите, каквото те биха могли да получат в чужбина, като част от уговорка за " съответстваща помощ " - по този метод те се изравняват със Съединени американски щати.

" Изглежда, че Законът за понижаване на инфлацията прави тъкмо това, от което всички се опасяваха и подлагаха на критика: стартира конкуренция за дотации ", сподели Дейвид Клейман, специалист по търговията в мозъчния концерн Bruegel. " Сега огромните мултинационални корпорации могат да разиграват предложения сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. "

Клейман назова това " психическа игра " за повишение на цената, като уточни опасността на немския авто производител Volkswagen да " изчака " отговора на Европейски Съюз на IRA, преди да вземе решение за местоположението на планувания цех за акумулатори. Шефът на отдела за акумулатори на Volkswagen Томас Шмал се включи в LinkedIn този месец, с цел да изброи редица претенции, в това число ограничение на цените на силата, в случай че политиците чакат компанията му да осъществя оповестените вложения в фабрики за произвеждане на акумулатори в Залцгитер, Германия, и Валенсия, Испания.

" Условията на IRA са толкоз привлекателни, че Европа рискува да загуби конкуренцията за милиарди вложения, които ще бъдат решени през идващите месеци и години ", написа Шмал. Само няколко дни по-късно той пое водеща роля при оповестяването на многомилиардна инвестиция на Volkswagen в Канада, където производството дава отговор на изискванията за дотации по IRA.

На фона на тези предизвестия се следи отпор. Миналата седмица контингент от размирен страни от Европейски Съюз предизвести Комисията, че разхлабването на контрола върху дотациите в блока ще заплаши хармонията на вътрешния пазар.

Геерт Буржоа, член на Екологичен потенциал от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), предизвести, че отпущането на рестриктивните мерки върху дотациите ще докара до нова конкуренция за пари в самия Европейски Съюз след борбата със Съединени американски щати, стартирана от Закона за ограничение на инфлацията. " Това е погрешно систематизиране на обществените средства и е в ущърб на заетостта и потребителите в по-малките държави-членки ", съобщи Буржоа.

" Европа не може да отвори шлюзовете на дотациите ", съобщи Юлия Полисканова от Transport & Environment, група за акции за чист превоз. „ Само парите не са отговор. Но въпросът е, че парите са единствената политика на Съединени американски щати в региона на климата ", сподели Полисканова.

Пробизнес насочената Европейска национална партия (ЕНП) в последно време се пробва да блокира или промени редица екологични разпореждания на Европейски Съюз заради опасения, че те подкопават конкурентоспособността.

Гьорг от Института за международна стопанска система в Кил предизвести, че хвърлянето на дотации няма да промени дълготрайните капиталови решения. Той уточни други фактори, като да вземем за пример размера и капацитета на пазара, местоположението на доставчиците или икономическата и политическата непоклатимост в района.

" Фирмите, които по този начин или другояче считат да се реалокират в Съединени американски щати, несъмнено, на драго сърце одобряват тази помощ, която се получава там ", сподели Гьорг.

Междувременно европейските мултинационални компании също употребяват тези изказвания, с цел да оказват напън върху Европейски Съюз или националните държавни управления, добави той. " Така на процедура се дават повече пари на компании, които към този момент се оправят доста добре. От позиция на държавните цели евентуално това не е тъкмо нещото, което желаете да вършиме с парите си ". /БГНЕС

-------------------------------

Барбара Моенс, Джошуа Позанър, Самюел Столтън и Карл Матисен - " Политико "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР