Служителите на японски зоопарк вярват, че са разрешили мистерията как

...
Служителите на японски зоопарк вярват, че са разрешили мистерията как
Коментари Харесай

Разгадаха как женска маймуна гибон, която живее сама, има бебе

Служителите на японски зоопарк имат вяра, че са разрешили мистерията по какъв начин една женска маймуна гибон е забременяла, макар че живее сама в клетката си. Историята стартира преди две години.

12-годишната Момо, от типа белорък гибон, шокира гледачите си в зоологическа градина и ботаническата градина " Kujukushima " в Нагасаки през февруари 2021 година, когато роди без да е имала мъжка компания. 

Две години по-късно, откакто създали ДНК тест на нейното бебе, от зоологическата градина разбрали кой е бащата - и даже има доктрина за това по какъв начин гибоните са се чифтосвали.

Тестът сподели, че бащата е Ито, 34-годишен чевръст гибон, който е бил в прилежащата обител на Момо по времето, когато тя е забременяла.

От зоологическата градина споделиха пред CNN в петък, че имат вяра, че Момо и Ито са съумели да се чифтосват през дребна дупка в стоманена плоча сред техните заграждения. Дупката била с диаметър към 9 милиметра.

Бебето маймуна, което още няма име, в този момент тежи към 2 кг и пораства крепко под любящото внимание на Момо, и на гледачите.

" Това е драгоценен живот, който се е родил на света, ние ще продължим да се грижим добре за него и се надяваме, че ще живее здравословен дълъг живот ", сподели Хидеки Хисано, заместник-директор на зоологическата градина. 

Гибоните са измежду най-малките маймуни, само че имат мощни " пеещи " гласове, които са се развили в комплициран език и могат да се люлеят от клон на клон със скорост до 35 благи в час.

Живеят от североизточна Индия през Китай и чак до архипелага Борнео.

Популацията на гибоните в дивата природа понижава и те са включени в листата на застрашените типове в Международния съюз за запазване на природата, защото местообитанието им е застрашено от човешки действия като обезлесяване, минно дело и строителство на пътища.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР