Служителите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) са извършили

...
Служителите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) са извършили
Коментари Харесай

Над 6300 инспекции на туристически обекти са извършени през 2022 г.

Служителите на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) са направили над 6300 инспекции за отбрана икономическите ползи на потребителите на туристически артикул през 2022 година За открити административни нарушавания са формирани 434 акта.

От Министерството на туризма напомнят, че надзорен орган по Закона за туризма е КЗП. Обектите, които подлежат на инспекция са хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища, вили, фамилни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за посетители, стаи за посетители, жилища за посетители, бунгала, къмпинги, както и стаи за посетители и жилища за посетители.

Хотелиерството у нас се прави единствено в категоризирани или регистрирани по Закона за туризма туристически обекти. При осъществено нарушаване инспекторите на КЗП постановат насилствена административна мярка " краткотрайно затваряне на туристически обект " и глоба в размер от 1000 до 10 000 лева

На категоризиране по Закона за туризма не подлежат ловните бази по Закона за лова и запазване на дивеча: ловна резиденция, ловджийски дом, ловна хижа и ловджийски подслон.

Също по този начин се ревизира дали наоколо до входа на туристическия обект е сложена информация за компанията, седалището и адреса на ръководство на търговеца, както и имената на шефа на обекта с телефон за контакт. Информацията следва да бъде предоставена както на български, по този начин и на британски език, а глобата в размер от 500 до 1000 лева Подобна санкция грози туристическия обект и при положение, че до входа му не е сложена табелата, част от категорийната символика, която се издава от категоризиращия орган.

За категоризираните туристически обекти, както и за тези с краткотрайно уверение за открита процедура по категоризиране се ревизира дали издаденото уверение за категоризация, което е част от категорийната символика е сложено на видно място в обекта. За открито нарушаване санкцията е в размер от 1000 до 3000 лева

Инспекторите на КЗП ревизират дали са оповестени цените на нощувките и на другите предлагани от тях услуги посредством ценоразпис, подложен на видно за потребителите място наоколо до рецепцията. Установяват дали цените се афишират по този начин, че те да бъдат елементарно разбираеми, да са четливо изписани и да не вкарват потребителите в подвеждане. Освен това цените би трябвало да се афишират в левове, а при нужда и в друга валута, а информацията се дава на български и на британски език. При неправда глобите, които се постановат, са в размер от 500 до 2000 лева

Задължително е цените да бъдат в идентичен размер за всички туристи, като не се позволява друго отнасяне на туристите или слагането на част от тях в по-неблагоприятно състояние, основанo на признаците от Закона за отбрана от дискриминация.

КЗП открива още дали лицата, извършващи хотелиерство, подписват контракти единствено с регистрирани туроператори и туристически сътрудници, с ресторантьори, извършващи активност в категоризирани туристически обекти и с лицензирани превозвачи. Налаганата глоба е в размер на 3000 лева

За туристическите обекти, за които има издадено уверение за одобрена категория, се ревизира дали се дават туристически услуги в отговарящи на условията за избраната категория, според наредбата към Закона за туризма. Санкцията е в размер от 1000 до 3000 лева и се постанова насилствена административна мярка " намаление категорията на туристическия обект ".

При осъществяване на инспекция в туристическите обекти се следи за съществуване на някое от основанията за преустановяване на категорията на местата за настаняване:
при смяна на типа на туристическия обект; при реорганизация, главен ремонт или преустрояване на туристическия обект по смисъла на Закона за устройство на територията; при наново нарушаване на условията за избраната категория.
Жалбите и сигналите, подавани в КЗП от консуматори, съдържат най-често изложени условия във връзка с:
изразено неодобрение по отношение на изискванията в места за настаняване; заблуждаваща информация в интернет за типа и категорията тук-там за настаняване; заблуждаваща информация в интернет по отношение на местоположението, прилежащите заведения за хранене и забавление, непосредственост до пистите и ски оборудванията, съществуване на сертифициран СПА център и друга информация, значима за потребителите при избора на мястото за настаняване измежду други сходни.
Сред най-честите нелоялни търговски практики е даването на погрешна и подвеждаща информация, посредством сложени рекламни надписи на фасадата на постройката, посредством рекламни материали, сложени на рецепцията /брошури, визитни картички и др./ или на интернет уебсайт по отношение на:
вида на туристическия обект, като търговецът показва обекта като " хотел ", а в действителност има уверение за категоризация за " фамилен хотел " или " независими стаи " ; утвърдената категория на туристическия обект, като търговецът показва, че е " три звезди ", а в действителност има уверение за категоризация за обект с избрана категория " две звезди " ; капацитета на обекта, като търговецът показва, че разполага с 40 места, а в действителност в удостоверението е избран потенциал 20 легла; информация за СПА център към мястото за настаняване, а в действителност не е разполагаем сертифициран туристически обект.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР