Служителите на Федералния резерв са изненадани от темповете на инфлацията

...
Служителите на Федералния резерв са изненадани от темповете на инфлацията
Коментари Харесай

Фед е изненадан от инфлацията – предстоят големи лихвени увеличения

Служителите на Федералния запас са сюрпризирани от темповете на инфлацията и заради това са показали на последното си съвещание, че чакат по-високите лихвени проценти да останат в действие, до момента в който цените се намалят. Това излиза наяве от протокола, оповестен в сряда, от съвещанието на Комитета по отворения пазар (FOMC) през септември, представен от CNBC.

В полемиките, довели до повишение на лихвения % със 75 базисни пункта, политиците означават, че инфлацията оказва своето въздействие изключително върху американците с по-ниски приходи.

Те повтарят, че огромните покачванията на лихвите евентуално ще продължат, до момента в който казусът покаже признаци на разрешаване.

Участниците решиха, че Комитетът би трябвало да премине към и по-късно да поддържа по-рестриктивна политическа позиция, с цел да извърши законодателния мандат на Комитета за поощряване на оптималната претовареност и ценова непоклатимост “, се споделя в резюмето от срещата.

Длъжностните лица също така означават, че с инфлацията, която „ към този момент демонстрира дребен симптом на намаляване … те са повишили оценката си за пътя на лихвения % на федералните фондове, който евентуално ще бъде нужен за реализиране на задачите на Комитета “.

Широкият показател S&P 500 се увеличи леко в сряда след публикуването на протокола, защото някои търговци одобриха мненията като сигнал, че Фед може да започва бързото си стягане, в случай че има повече разтърсвания на финансовите пазари.

Няколко участници означиха, че изключително в актуалната мощно несигурна световна икономическа и финансова среда би било значимо да се калибрира темпото на по-нататъшно стягане на политиката за намаляване на риска от обилни неподходящи резултати върху икономическите вероятности “, се споделя в протокола.

Срещата се организира преди скорошния поток от данни, показващи, че инфлационният напън в действителност остава висок, въпреки и не с темпото, с което беше по-рано тази година. Предпочитаният от Фед индикатор за потребителски цени се е повишил през август с 6.2% по отношение на миналата година и 4.9%, в случай че не включваме храната и силата, което е много над задачата на централната банка от 2%.

Доклад от сряда сподели, че индустриалните цени са се повишили с 0.4% през септември.

Участниците означиха, че инфлацията остава недопустимо висока и много над дълготрайната цел на Комитета от 2% “, се споделя в протокола. „ Участниците разясниха, че последните данни за инфлацията като цяло са надхвърлили упованията и че надлежно инфлацията понижава по-бавно, в сравнение с са очаквали преди. “

Членовете на определящия лихвите Федерален комитет за отворения пазар означиха на срещата, че стопанската система би трябвало да се забави, с цел да се охлади инфлацията. Те намалиха прогнозите си, като чакат Брутният вътрешен продукт да нарасне единствено с 0.2% през 2022 година и единствено с 1.2% през 2023 година – много под наклонността и много под резултата за 2021 година, когато се наблюдаваше най-силния растеж от 1984 година насам.
Дългосрочна инфлационна вероятност
Те споделиха, че инфлацията се движи от проблеми с веригата на доставки, които не се лимитират до стоките, само че и до дефицита на работна ръка.

Въпреки това членовете на Комитета показаха оптимизъм, че политиката на Фед ще помогне за облекчение на пазара на труда и понижаване на цените.

Участниците решиха, че инфлационният напън последователно ще отслабне през идващите години “, се споделя в резюмето.

Срещата приключи с одобрение от FOMC на третото следващо нарастване с 0.75 процентни пункта, като сложи референтните лихви в диапазон от 3 – 3.25%. Пазарите всеобщо чакат повишаване с 0.75 прочие пункта да бъде утвърдено на идната среща при започване на ноември.

Длъжностни лица означиха, че виждат миг, когато темпът на повишение на лихвените проценти най-малко ще се забави, макар че не сложиха времева рамка по кое време ще се случи това.

В протокола се споделя, че членовете на FOMC означават, че „ в даден миг ще стане уместно да се забави темпото на повишение на лихвените проценти, до момента в който се правят оценка резултатите от кумулативните корекции на политиката върху икономическата интензивност и инфлацията “.

Те споделиха, че ще пристигна време, откакто лихвеният % на Фед „ доближи задоволително ограничаващо равнище “, след което „ евентуално би било уместно да се поддържа това равнище за известно време, до момента в който има безапелационни доказателства, че инфлацията е напът да се върне към 2-процентната цел. “

Обобщението на икономическите прогнози на срещата демонстрира, че „ крайната рента “ или крайната точка на нарастването на лихвите е към 4.6%. Пазарите чакат Фед да увеличи лихвите при започване на 2023 година, след което да ги резервира на това равнище през цялата година.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР