Служителите на Европейския парламент побесняха заради внезапно увеличение на цените

...
Служителите на Европейския парламент побесняха заради внезапно увеличение на цените
Коментари Харесай

Див скандал в Европарламента заради супата в столовата - поскъпнала с цели 20 цента

Служителите на Европейския парламент побесняха поради ненадейно нарастване на цените в стола на институцията и обявиха, че това оставя „ най-демократичната европейска институция с най-недемократичното обедно меню “, написа европейската редакция на Politico в материал, представен от „ Фокус “.

Увеличенията, осъществени през последните дни, до момента в който множеството членове на Екологичен потенциал и чиновниците на Парламента са на отмора или работят отвън Брюксел, покачиха цените на някои от продуктите с 25% и повече
– и провокираха публично недоволство от синдикатите на европейските чиновници.



Една порция пържени картофки, която преди този момент коства две евро, в този момент коства 2,50 евро – нарастване с 25%, до момента в който цената на супата на деня – лучена с чедър, се усили галактически до 1 евро от 80 цента, също с 25%.

Увеличенията включват прибавяне на белгийски налог добавена стойност, който по-рано не бе таксуван за институцията, както и повишение на цените, които съответстват с сключване на нови контракти с частни снабдители, които влязоха в действие на 5 август.

„ Супата е едно, само че салата и даже кафето са доста по-скъпи “, сподели един чиновник на Парламента от Полша, до момента в който хрупаше порция апетайзери за 8 евро. Говорителят на Народното събрание съобщи, че измененията, в това число новите такси за Данък добавена стойност в Брюксел и проектът за издаване на нови контракти на нови снабдители, са били обявени на членовете на Екологичен потенциал и чиновниците, както преди, по този начин и след публикуването на новия търг през декември 2018 година

Един съюз обаче се подигра с обяснението на Парламента, базирайки се на последните фискални наставления на Европейски Съюз, като сподели, че предходната инструкция по отношение на Данък добавена стойност е от 2006 година И чиновниците на Парламента се оплакват, че по-високите цени, съвпадащи с новите контракти за снабдители, в никакъв случай не са били оповестени авансово, което е довело до потрес, до момента в който те са зареждали подносите си през последните дни.

За да се добави сол, а може би табаско, в раната, чиновниците на Парламента виждат, че цените в столовете на Европейската комисия и Съвета са сензитивно по-ниски – институциите, за които мнозина в Народното събрание считат, че към този момент получават излишно удобно отношение от пресата и обществото.

Ако смятате, че няма основа за междуинституционални съперничества в Брюксел, с изключение на отвратителни различия във връзка с миграционната политика и дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, помислете още веднъж: Цената на супата сама е причина служащите в Парламента да се побъркат.

В четвъртък чорба от фасул от борлоти и паста в столовата в Берлеймон, изпълнителният щаб на Комисията, беше препоръчана единствено за 63 цента. В Парламента органичният минестрон беше 1,30 евро, даже по-скъп от супата с лук от 1 евро. (Не се разсейвайте от въпроса кой яде чорба през август. Това е Брюксел, където палта постоянно са нужни и по това време на годината).



Във всеки случай обстановката не се разграничава с лятната кухня. Салатения бар? Чудовищните 1,30 евро на 100 грама в Парламента спрямо 82 цента за 100 грама в Комисията.

Или какво ще кажете за вегетарианска паница? Зеленчуков кус-кус беше 7,50 евро в Парламента в четвъртък, спрямо едвам 4,95 евро за вегетариански вид на Комисията: чили грах карне.

А какво ще кажете за Съвета - където държавните и държавните ръководители се събират за срещите на върха (и за личните си особено приготвени ястия)?

Всички заведения за хранене са затворени сега - може би доказателство в поддръжка на заявката на ръководителя на Комисията Жан-Клод Юнкер, че Съветът работи единствено на ненапълно работно време.

Но даже когато са отворени, цените в столовите на Съвета към момента са по-ниски, в сравнение с в Парламента.

Пържолите в столовата Justus Lipsius на Съвета (сега затворен за целогодишен ремонт) в никакъв случай не костваха повече от 8 евро, споделиха дългогодишни чиновници и това включваше безалкохолна напитка.

В Парламента ентрекотът е 11,50 евро спрямо 9,17 евро за контрафиле (най-близкото сравнение) в Комисията или единствено 6,01 евро за елементарен стейк де боф.

Представителите на Народното събрание обявиха, че една от аргументите за относително по-високите им цени е решението за унищожаване на дотациите за данъкоплатците, които към момента не престават да съществуват в другите институции - което значи, че в действителност цените са по демократични, защото европейските гласоподаватели не се радват на субсидирани обеди.

Според протокола от съвещание на чиновниците на Парламента през март, дотациите, които в миналото костваха на европейските данъкоплатци 5 милиона евро или повече на година, на процедура са отстранени, а годишният бюджет за публично хранене понижа до под 1 милион евро. (Парламентът ръководи столове в Брюксел, Страсбург и Люксембург).

„ Краят на директните хранителни дотации през 2015 година и последователното ценообразуване, обвързвано с развиването на цените на питателните артикули на пазара, разрешиха понижение от 70 % в бюджета на Парламента, провиснал за бранша на храните и ресторантьорството “, сподели представителят на Народното събрание Делфин Колард пред Politico.

Колард сподели, че таксата за Данък добавена стойност "не значи, че цените автоматизирано са с 12 % по-високи от преди ". Някои заведения за публично хранене към този момент бяха начислявали налога, сподели тя, а новите цени отразяват и премахването на дотациите.

Работниците на Парламента обаче обявиха, че по-високите цени, начислени от новите снабдители, са единствено едно от няколкото нараствания през последните години, които по-рано са привлекли недоволства.

И когато се комбинират с налагането на 12-процентов Данък добавена стойност, който по-рано не беше прилаган, те споделят, че нарастването на цените в процентна база е надалеч надминало всяко нарастване на заплатата.



Независимо от цените, храната в Парламента е относително добра, споделиха чиновници и една бърза дегустация наподобява удостовери тази присъда.

Определено не е като НАТО, където някои чиновници на Алианса оприличават храната в столовата с офанзива с химическо оръжие против свободния свят.

Все отново, в ера от нула до негативни лихвени проценти и продължителна ниска инфлация в доста страни от еврозоната, нарастването от 25 % на всичко наподобява безразсъдно.

Според чиновниците на профсъюзите, това не е просто безразсъдно, само че несъобразно, като се има поради, че доста чиновници, които употребяват столовата, не са с огромна власт, високоплатени политически помощници, а непретенциозно обезщетени секретари, портиери, чиновници по сигурността и, е, служащи от столовата.

И даже най-хубавата храна в стола продължава да е... храна от стола - факт, който по някакъв метод влиза в по-ясен фокус в подтекста на повишението на цените.

Например, заслужава ли порция предястие mille-feuilles de légumes (които изглеждаха съмнително като куца лазаня) с цена от 8 евро? Или какво ще кажете за същата цена за другото предястие: паница с нарязана шунка (суха и нежна в краищата) с малко твърдо сварено яйце, маруля и домат?

Наистина ли парче от чийзкейк в Парламента коства 4,70 евро, изключително когато тортите и пайовете в Комисията могат да се оферират единствено за 2,74 евро?

В уведомление до личния състав, Генерална дирекция „ Инфраструктура и логистика “ на Парламента сподели, че чиновниците получават доста повече храна при новия режим - те също получават по-питателни благоприятни условия и по-екологосъобразни интервенции. И данъкоплатците икономисват с помощта на един единствен огромен контракт, който се раздели на осем разнообразни концесии с друга величина, споделиха чиновници.

„ Според новите контракти офертата за кетъринг ще бъде в допълнение усъвършенствана, в това число нови менюта със здравословни, свежи и качествени съставки, уголемен избор на хранителни субстанции, понижаване на потреблението на материали за еднократна приложимост и метод без боклуци, нов дизайн, съвременна връзка, позволяваща на членовете и личния състав да се осведомят по-добре ида получават противоположна връзка и удължено работно време “, се споделя в бележката.

„ Всички контракти имат мощно екологично и обществено измерение и последователно ще оферират изцяло безвъзмездни услуги. “

„ Всеки ресторант ще продължи да предлага всекидневно ядене на закрепена цена, като в допълнение понижение се отпуска на учащите се и студентите “, прибавя бележката, отбелязвайки, че 12-процентовият Данък добавена стойност е понижената ставка за храна.

Един чиновник на Парламента, който разнасяше купа с лукова чорба, призна, че цените са по-високи, само че не наподобяват възмутителни. Служителят, който не би дал името си, само че говореше с ясно изразен френски акцент, призна, че храната не е неприятна, само че бързо добави: „ Мисля, че е по-добре в Страсбург. “

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР