Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излизат на

...
Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излизат на
Коментари Харесай

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излизат на протест

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излизат на народен митинг. Те упорстват за повдигане на възнагражденията им със задна дата, както и за унищожаване на насъбраните диспропорции в заплащането на разнообразни чиновници, които са на една и съща служба.

Националният митинг на чиновниците на Регионалните здравни инспекции по места ще стартира в 12 часа.

По време на обедната отмора те ще излязат в границите на 30 минути пред постройките на съответните РЗИ-та. Протестът е подсилен от синдикалните структури по места, където има такива.

Служителите упорстват за нарастване на главните хонорари на работещите в районните здравни инспекции със задна дата, като периода това да се случи е до 25 октомври. И още - изтриване на натрупалите се диспропорции при възнаграждение на труда на чиновници, които заемат идентични длъжности.

Повечето от работещите в Регионалната здравна ревизия в Благоевград са в предпенсионна и пенсионна възраст. Ниското възнаграждение и високият  риск в работата на здравните инспектори са главните аргументи, поради които държавните чиновници от контролната институция още веднъж излизат на митинг, предава кореспондентът на БНР.

През целия ден работещите в здравната ревизия ще носят протестни ленти, а в обедната си отмора ще излязат пред постройката на РЗИ, оповестява БНР.

Две години заплатите на  медицинските експерти в РЗИ не са променяни, а в обновените през август бюджети няма инфлационен показател, съобщи синдикалният водач Валентина Георгиева - " Средната заплата е 1000-1100 лева Оказа се, че ние сме в последна сметка образовани експерти, работещи небогати. Работихме повече от 2 година в изискванията на международна пандемия, работа през деня и нощем, почивни и празнични дни и когато цялата страна беше затворена по домовете, ние бяхме на работните си места ".

Неадекватното възнаграждение основава доста проблеми. Текучество, липса на фрагменти, демотивация, преобладаване на сътрудници в предпенсионна и пенсионна възраст ", добави Георгиева.

Ако до края на седмицата няма реакция на изпълнителната власт, чиновниците от РЗИ  се готвят за митинг пред здравното министерство.

Служители от Регионалната здравна ревизия и в Добрич се причисляват към митинга. Недоволството им е подбудено от недостойното възнаграждение, което получават и от обстоятелството, че позицията им на държавни чиновници дава съображение на ръководещите да ги преглеждат като външни на системата, заради което не могат да се употребяват от постигнатите групови съглашения в бранш " Здравеопазване ", осведомят те в известие до медиите.

Инспектори, специалисти, експерти и реализатори от РЗИ-Добрич ще бъдат на работните си места, изпълнявайки условията на държавната работа, само че с апел „ За почтено възнаграждение на труда ни “. Те напомнят, че дилемите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции като териториален орган на Министерство на здравеопазването, са доста, а заплащането им сензитивно изостава от това в други сходни териториални администрации. Затова те упорстват за нарастване на главните хонорари на работещите в здравните инспекции със задна дата и период до 25.10.2022 г.

Протестът ще се организира през днешния ден пред постройката на РЗИ в Добрич от 12.00 часа и е подсилен от синдикалните структури. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР