Служители на отдел Икономическа полиция“ в ГД Национална полиция“ са

...
Служители на отдел Икономическа полиция“ в ГД Национална полиция“ са
Коментари Харесай

ГДНП изпраща в прокуратурата материалите за Александровска болница

Служители на отдел „ Икономическа полиция “ в Групово дело „ Национална полиция “ са направили инспекция във връзка със сигнал за подписан от предходното управление на УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД контракт през 2020 година за строително-монтажни работи в постройка на една от клиниките поради съществуването на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването (МЗ). Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Хронологично е открита следната фактическа конюнктура: 

През декември 2019 година са подписани два контракта за даване на целева дотация за финансови разноски между  УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД и Министерство на здравеопазването, на стойност над 3 млн. лева, като Изпълнителят - УМБАЛ се задължава в период до 31 януари 2020 година да организира социална поръчка по Закон за обществените поръчки.  На процедура обаче, публичната поръчка е оповестена на 6 февруари 2020 година, а решението за избора на изпълнителите по Закон за обществените поръчки е оповестено на 8 юли  - забавяне от съвсем половин година в нарушаване на периода по двата контракта. Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили контракт за разходване на упоменатите средства с комерсиално сдружение с предмет строително-ремонти действия по постройка на Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания. Съгласно контракта, на сдружението е била преведена предплатено сума в размер на 596 620, 94 лева

Същевременно, в интервала от оповестяването на публичната поръчка на 6 февруари 2020 година до 18 декември 2021 година, от УМБАЛ не са били подхванати дейности за приемане на нужните строителни бумаги за осъществяване на подписания контракт и ремонтни действия не са стартирани.

Установеното нарушаване на периода по подписаните контракти с Министерство на здравеопазването постанова средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. Министерство на здравеопазването е изискало от УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД в едномесечен период да възвърне напълно преведените финансови средства по двата контракта. На настояването на УМБАЛ комерсиалното сдружение - Изпълнител да възвърне преведения задатък в размер на 596 620, 94 лева. е получено несъгласие с мотив, че неизпълнението е по виновност на Възложителя, защото Изпълнителят е имал подготвеност да извърши ремонтните действия. 

Във връзка с откритите по документи обстоятелства, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в СГП с мнение за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 219 от Наказателен кодекс.

В рамките единствено на седмица това е втора завършена от ГДНП инспекция, обвързвана с УМБАЛ „ Александровска “. Припомняме, че при първата инспекция заключението на проверяващите бе че е налице съображение за започване на досъдебно произвеждане по член 219 от Наказателен кодекс за подписване на неизгодна договорка и занемареност и член 282 от Наказателен кодекс за непозволено облагодетелстване  от изпълнителя на строително ремонтните действия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР