Служители на Националния фонд Култура“ /НФК/ определят процедурата за избор

...
Служители на Националния фонд Култура“ /НФК/ определят процедурата за избор
Коментари Харесай

Служители на Националния фонд „Култура“: Процедурата за нов шеф е незаконна

Служители на Националния фонд „ Култура “ /НФК/ дефинират процедурата за избор на нов началник като противозаконна, излиза наяве от тяхно известие до медиите. Министърът на културата Кръстю Кръстев провежда през днешния ден провеждането на избор от Управителния съвет на нов изпълнителен шеф на НФК. Според чиновниците легален конкурс за изпълнителен шеф не е разгласен и няма механизъм за избор на нов без конкурс.

„ Членовете на Управителния съвет и обществеността даже не са осведомени с уговореното авансово предложение на министъра за нов шеф “, декларират от фонда.

На 8 март досегашният шеф на НФК Сава Драгунчев беше уволнен със заповед на министъра на културата. 

Според Администрацията на Националния фонд „ Култура “ настояват, че от 23 февруари до 1 септември 2024 г. не е налице законов механизъм за избор на нов изпълнителен шеф от Управителния съвет или министъра.

„ Необходимо е да се вземе под внимание, че в случай че министърът на културата въпреки всичко си разреши да смени изпълнителния шеф в този миг, стопира Планът за възобновяване и устойчивост/ПВУ/ и Проект 42, както и постоянните стратегии за 2024 и 2025 година Необходимостта от незабавни оперативни дейности при смяна на управителен орган за обезпечаване на достъп, осведоменост и адекватност в преценката ще провалят заложените периоди от Европейската комисия и ЗЗРК и ще направят невъзможно реализирането на процедурите по ПВУ и състезанията от регулярната стратегия. Екипът на Националния фонд „ Култура “ намира за изцяло неразумно и безконтролно министърът на културата в оставка да възнамерява дейности, като промяна на изпълнителния шеф, от които ще пострада целият културен бранш.

Администрацията на Националния фонд „ Култура “ не може да си разреши да взе участие в този гибелен сюжет, който на процедура стопира осъществяването на работните отговорности на чиновниците на Фонда, и подхваща стъпки по протестни дейности, съгласно Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия ", декларират чиновниците от НФК.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР