Служители на комисията за социално подпомагане минават по домовете на

...
Служители на комисията за социално подпомагане минават по домовете на
Коментари Харесай

Половин минимална заплата се предоставя на пострадалите от наводненията

Служители на комисията за обществено подкрепяне минават по домовете на потърпевшите от, виждат кои хора са бедстващи от наводненията и им се дава половин минимална заплата, с цел да посрещнат потребностите си. Това разгласи регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, представен от Би Ти Ви.

Минималната работна заплата от 1 април 2022 година е 710 лева, което значи, че потърпевшите ще получат по 355 лева

Няма починали и потърпевши, посочи Стоев и добави, че са употребявани два хеликоптера и лодки за евакуация на бедстващите. Благодари на Столичната община, която е изпратила три доста добре оборудвани и готови екипа, които са избавили най-малко половината от бедстващите в Пловдивска област.

Стоев благодари и на управлението на БЧК-Пловдив, което е направило доста във връзка с обгрижването. 65 души са били настанени в кметството на село Слатина, 15 души в кметството на село Каравелово, в болничното заведение са настанени 6 души. БЧК е обезпечил вода, защото водоснабдяването е прекратено.

Голяма част от избавените са настанени при техни родственици и познати и все още няма бедстващи, увери регионалният шеф на Пловдив.

 Кадърът е от карловското село Каравелово
© Анастас Търпанов

Кадърът е от карловското село Каравелово

По думите му в Пловдивска област е оповестено отчасти бедствено състояние след падналите проливни дъждове в размер на 200 л/кв. м, което доста рядко се случва. Най-засегнати са общините Карлово, Калояново и Марица.

В момента спешните екипи при започване на трети стадий - действия, поправки и обеззаразяване, защото има огромна заплаха да плъзнат болести заради насъбраните наноси и дъждовете. По тази причина ръководителите на Агенцията по сигурност на храните и здравната ревизия са на място.

До момента е възобновен мостът сред село Богдан и село Московец и оттова има изход. И двете елементи на Богдан към този момент имат връзка със света. Работи се и за създаване на краткотрайни мостове, добави Ангел Стоев. Очаква се възобновяване на моста сред Дъбене и Войнягово.

В село Каравелово сега работят 4 фадроми, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка, 60 доброволци и 60 боеца с 5 резачки. В село Богдан има 4 фадроми, 2 самосвала, един верижен екскаватор, 20 доброволци, към 90 бойци с 3 резачки подкрепят оправянето с вредите. В село Слатина има 3 багера, два самосвала, два камиона с щипки, 40 бойци с спомагателен екскаватор и 4 резачки. Очаква се на следващия ден да дойде спомагателна техника, която да се включи във възобновяване.

Комисия оглежда вредите по къщите и инфраструктурата. Ще се създадат протоколи, ще бъдат оценени вредите и ще се направи сметка за тези обекти, които би трябвало да бъдат възобновени. Вътрешният министър Иван Демерджиев е уверил, че ще свика незабавно комисията, откакто са подготвени протоколите.

Към момента има проблем и с водоснабдяването. Има освен прекратени водопроводи, само че и разрушени водохващания. За момента управляващите приканват хората да не употребяват водата от чешмите.

 Кадърът е от карловското село Каравелово
© Анастас Търпанов

Кадърът е от карловското село Каравелово

Загиналите животни по дворовете ще бъдат събрани и унищожени по подобаващия метод. Има сделка с екарисажа в Стара Загора, който да поеме част от животните. Независимо дали животните са регистрирани или не са, страната ще се погрижи за всички, увериха управляващите.

Министерството на земеделието е провело проучване на дигите и се работи по подсилване на слабите им места. Земеделците, чиито трайни насаждения са ударени от дъждовете, не би трябвало да се тормозят. Те имат 10 дни да подадат своите заявки за унищожените ниви, след което министерството ще възвърне разноските.

Има основана организация за запазване на парцелите на хората, които живеят отвън тях, тъй като са негодни за обитаване. Ако някой счита да мародерства да знае, че няма да му се отдаде, съобщи Ангел Стоев.

Данните от инспекциите не потвърждавали поголовни сечи в землищата на Каравелово и Богдан, настояват от Министерството на земеделието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР