Служители на Икономическа полиция са проверили сигнал за сключен от

...
Служители на Икономическа полиция са проверили сигнал за сключен от
Коментари Харесай

Втора проверка в Александровска отива в прокуратурата

Служители на " Икономическа полиция " са ревизирали сигнал за подписан от предходното управление на УМБАЛ " Александровска " ЕАД контракт през 2020 година за ремонт в постройка на една от клиниките. Поводът е съществуването на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването (МЗ), оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

От полицията оферират поради откритите по документи обстоятелства, преписката да бъде изпратена в СГП с мнение за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 219 от Наказателен кодекс.
 С заем от 35 млн. лева Александровска болница заобикаля банкрут
С заем от 35 млн. лева Александровска болница заобикаля банкрут

35 млн. лева са наследените отговорности към снабдители

Разследването е открило, че през декември 2019 година. (по време на кабинета ГЕРБ-3), са подписани два контракта за даване на целева дотация за финансови разноски сред УМБАЛ " Александровска " ЕАД и Министерство на здравеопазването, на стойност над 3 млн. лева Според документа Изпълнителят - УМБАЛ се задължава в период до 31 януари 2020 година да организира социална поръчка по Закон за обществените поръчки .

На процедура обаче , публичната поръчка е оповестена на 6 февруари 2020 година, а решението за избора на изпълнителите по Закон за обществените поръчки е оповестено на 8 юли. З акъснение от съвсем половин година е нарушаване на периода по двата контракта. Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили контракт за разходване на упоменатите средства с комерсиално сдружение за ремонт по постройка на Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания.

Съгласно контракта, на сдружението е била преведена предплатено сума в размер на 596 620, 94 лева .
 ГДНП даде на прокурор и ремонт на покрив в Александровска
ГДНП даде на прокурор и ремонт на покрив в Александровска

Проверката е почнала след сигнал за нередности, изискана е документите от лечебното заведение

Същевременно, в интервала от оповестяването на публичната поръчка на 6 февруари 2020 година до 18 декември 2021 година, от УМБАЛ не са били подхванати дейности за приемане на нужните строителни бумаги за осъществяване на подписания контракт и ремонтни действия не са стартирани.

Установеното нарушаване на периода по подписаните контракти с Министерство на здравеопазването постанова средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. Министерство на здравеопазването е изискало от УМБАЛ " Александровска " ЕАД в едномесечен период да възвърне напълно преведените финансови средства по двата контракта.

На настояването на УМБАЛ комерсиалното сдружение - Изпълнител да възвърне преведения задатък в размер на 596 620, 94 лева е получено несъгласие с мотив , че неизпълнението е по виновност на Възложителя, защото Изпълнителят е имал подготвеност да извърши ремонтните действия.

В рамките единствено на седмица това е втора завършена от полицията инспекция, обвързвана с УМБАЛ " Александровска ".

Припомняме, че при първата инспекция заключението на проверяващите бе, че е налице съображение за започване на досъдебно произвеждане по член 219 от Наказателен кодекс за подписване на неизгодна договорка и занемареност и член 282 от Наказателен кодекс за непозволено облагодетелстване от изпълнителя на строително ремонтните действия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР