Служители на федералните служби за сигурност проверяват дали стрелецът, който

...
Служители на федералните служби за сигурност проверяват дали стрелецът, който
Коментари Харесай

Масовото убийство в Тексас – кой стои зад емблемата „RWDS“

Служители на федералните служби за сигурност ревизират дали стрелецът, който умъртви осем души в търговски център в Далас, се е интересувал от идеологията на за господство на бялата раса, като се пробват да открият претекст за нападението, декларирал чиновник на правоприлагащите органи пред Асошиейтед прес, като предизвести, че следствието е в начален стадий, написа Българска телеграфна агенция.

Федералните сътрудници преглеждат сметки в обществените мрежи, които съгласно тях е употребявал 33-годишният Маурисио Гарсия, и постове, които показват интерес към неонацистки и расистки възгледи, сподели служителят, поискал анонимност, който няма право да разисква обществено детайлности от следствието.

Когато е бил погубен от полицията, Гарсия е носел на гърдите си емблема с надпис „ RWDS “ – акроним на фразата „ Десен отряд на гибелта “, известна измежду десните екстремисти и групите, вярващи в превъзходството на бялата раса, сподели служителят.

Освен прегледа на постовете в обществените медии федералните сътрудници са разпитали членове на фамилията и познати на Гарсия, с цел да изяснят идеологическите му убеждения, добави служителят. Преглеждат се и финансови документи, онлайн изявления и други електронни медии.

Началникът на полицията на град Алън Брайън Харви е отказал нощес да отговори на въпросите на АП, като сподели за следствието: „ Всъщност нямаме доста информация “.

Тексаският департамент за социална сигурност разпознава Гарсия като хипотетичният причинител на убийството на осем души в търговски център в Тексас. 33-годишният беше смъртоносно прострелян в събота от служител на реда, който инцидентно се намирал наоколо до мястото на нападението.

Служител на органите на реда съобщи, че следователите претърсват мотел в Далас покрай междущатска автомагистрала, където Гарсия е бил отседнал. Според него полицията е разкрила на мястото на случая голям брой оръжия, в това число пушка вид АР-15 и револвер.

Какво значи емблемата „ RWDS “

„ RWDS “ се вижда през последните години върху облеклата на някои членове на крайнодесни екстремистки групи по време на шествия или митинги, изключително в дните преди протеста на 6 януари 2021 година в Капитолия, напомня американското издание The Daily Beast.

На 12 декември 2020 година няколко членове на „ Горди момчета “ (Proud Boys), определяни като група на омразата, носеха шапки и емблеми „ RWDS “, до момента в който се събираха на Freedom Plaza във Вашингтон, окръг Колумбия, с цел да чуят речта на последователя на концепцията за бялото предимство Ник Фуентес, писа „ Ню Йоркър “.

На различен протест няколко дни по-късно, съгласно неправителствена организация за правни грижи на бедните (Southern Poverty Law Center – SPLC), повече „ горди момчета “ са били видяни да носят акронима на тактическите си жилетки, до момента в който горят банер Black Lives Matter.

През 2021 година The Daily Beast заяви, че американски морски пехотинец на дейна работа, който е бил обвързван с частна чат група, наричаща себе си „ Десен отряд на гибелта “, е бил под федерално следствие за хипотетичен скрит план за нахлуване против Националния комитет на Демократическата партия с експлозиви, ракетни установки, и автоматизирани пушки.

Фразата също по този начин наподобява е част от странния набор от мемета, желани от бели националисти и крайнодесни провокативни, екстремистки настроени персони, изключително онлайн и основно мъже – edgelords), като SLPC оповестява, че потребителите на към този момент несъществуващата платформа r/The_Donald (където участниците създаваха полемики и интернет мемета в поддръжка на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп – б.р.) постоянно са обсъждали прекосяване към „ цялостен RWDS “, като са фантазирали принуждение на расова и религиозна основа.

Още през 2018 година беше обявено, че „ Горди момчета “ се появяват на манифестации, носейки „ RWDS “ на ръкавите на тениски, с показателен, крайнодесен мем по отношение на чилийския деспот ген. Аугусто Пиночет: „ Пиночет не направи нищо неприятно. “ Фразата, съгласно The Intercept, препраща към „ стратегия за изтребване “.

Етикети: всеобщо убийствоСАЩТексас

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР