Служители на Дирекция Национален парк Пирин проверяват случай с намерена

...
Служители на Дирекция Национален парк Пирин проверяват случай с намерена
Коментари Харесай

Проверяват случай на намерена мъртва дива коза в Пирин

Служители на Дирекция " Национален парк Пирин " ревизират случай с открита мъртва дива коза на територията на парка, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

На 6 септември в обществените мрежи е оповестена фотография на убита дива коза и информация, че тялото е открито в региона на седловина Премката - сред връх " Кутело " и връх " Вихрен, на територията на Национален парк „ Пирин “.

Служители на Дирекция „ Национален парк Пирин “ са направили инспекция на терен на 7 септември по подадения сигнал и са открили в непосредствена непосредственост до туристическа пътека мъртва женска дива коза, която е обезглавена.

Причината за гибелта не е известна все още и ще бъде открита след осъществяване на експертиза. Своевременно са осведомени Р айонно полицейско управление-Банско и Окръжна прокуратура в Благоевград.

Дирекция „ Национален парк Пирин ” строго осъжда всяко нарушаване против предпазени типове на територията на националния парк и поставя всички старания да не се случват такива произшествия.

От парка молят всички гости, очевидци на нарушавания да алармират на следните телефони:

Дирекция „ Национален парк Пирин ”, „ Зелен “ телефон – 0898/77-99-42 и тел.: 074/98-82-04
ПУ „ Вихрен ”-Банско, тел.: 0899/ 866-402
ПУ „ Баюви дупки ”-Разлог, тел.: 0899/ 866-404
ПУ „ Каменица “ и „ Трите реки “-Сандански, тел.: 0884/ 484-846
ПУ „ Синаница ”-Кресна, тел.: 0899/ 866-430
ПУ „ Безбог ”-Добринище, тел.: 0899/ 866-410

Дивата коза (Rupicapra rupicapra) е вписана в Червената книга на България, с природозащитен статус в България: заплашен подвид (EN) - Еndangered.

Даден таксон принадлежи към тази категория, когато има доста висок риск от изгубване заради дребни популации, фрагментирано разпространяване, изолираност и/или бързо понижаване - бройка или повърхност на разпространяване.

Дивата коза - Rupicapra rupicapra (*) е образец от тип по приложение № 3 към Закона за биологичното многообразие, означен със знак (*), за който се ползват наредбите на член 278 д от Наказателния кодекс, който гласи: „ Който законно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди образец от Европейски или международно застрашени диви гръбначни животни или образец от тип по приложение №3, към Закон за биологичното разнообразие, означен със знак (*), се санкционира с отнемане от независимост до 5 години, както и с санкция от 5 000 до 20 000 лева
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР