Служител на Мауи защитава решението си да не задейства сирените по време на горски пожари: „Не“ съжалявам за това

...
Единствен служител в Мауи е натоварен със задачата да реши
Коментари Харесай

Единствен служител в Мауи е натоварен със задачата да реши кога да задейства предупредителните сирени, които звучат на втория по големина остров на Хаваите по време на извънредни ситуации. В случай на пламтящи горски пожари, които изравниха историческия град Лахайна и оставиха над 100 жертви миналата седмица, този служител избра да не вдига аларми – решение, което сега защитава.

„Не“ съжалявам без да задейства сирените, каза Херман Андая, администратор на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи, на пресконференция в сряда за CBS News в първите си публични коментари след избухването на горските пожари.

„Обществото е обучено да търси по-високо място в случай че сирените са задействани“, каза Андая, добавяйки, че сирените се използват предимно за предупреждение за цунами, поради което „почти всички се намират на бреговата линия“.

Горските пожари в Мауи нараснаха до 111 в сряда – и се очакваше да нараснат значително – тъй като много отчаяни жители търсеха изчезнали членове на семейството си сред останките от пожара, който унищожи приблизително 80% от Лахайна.

Говорителят на FEMA Адам Уайнтрауб каза пред репортери в сряда, че броят на хората в неизвестност се оценява на между 1100 и 1300. Хората от целия Хавайски остров бяха помолени да предоставят ДНК проби в опит да идентифицират човешки останки.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР