Служител на Държавна агенция за бежанците/ДАБ/ отказа международна закрила на

...
Служител на Държавна агенция за бежанците/ДАБ/ отказа международна закрила на
Коментари Харесай

Афганистанец, ригистриран в Пловдив, два пъти моли за закрила - Агенция за бежанците му отказва

Служител на Държавна организация за бежанците/ДАБ/ отхвърли интернационална протекция на афганистанец, избягал от Близкия изток в края на 2020г. Мъжът, който бил краткотрайно регистриран в Пловдив, обжалвал пред локалния Административен съд, като изтъкнал, че решението е незаконосъобразно и в нарушаване на ЗУБ /Закон за убежището и бежанците/.

Историята на афганистанецът М.Р. на българска територия почнала на 25 ноември 2020г., когато дошъл в страната ни и подал молба за протекция. Последвало изявление с интервюиращ орган към ДАБ при започване на декември, в което било проучено вътрешното положение на Афганистан.

Държавният чиновник, че не счел за обосновано настояването на бежанеца и по този начин се стигнало до първия отвод, който М.Р. получил. Той бил публикуван от зам.-председателя на организацията по бежанци. Затова през април афганистанецът се обърнал към съда, в опит да потвърди, че ДАБ погазва закона. Жалбата му разгледал АС-Хасково, само че я отхвърлил.

След като видял, че съдът няма да му помогне М. решил още веднъж да подаде молба за филантропична помощ. Органи на ДАБ още веднъж проучили настоящата политическа и икономическа конюнктура в Афганистан, която към 19 април 2022г. не съставлява заплаха за него. Затова и вторият му опит да стане обект на интернационална протекция в България бил несполучлив.

Обосновката на Агенцията по бежанците обаче е доста любопитна. Институцията стимулирала решението си с това, че новите ръководещи в Афганистан са завели политика на противопоставяне на трафика на опиати и са блокирали маршрутите за пренос към прилежащи страни.
Интервюиращият орган отчел, че липсва информация дали посевите от опиумен мак са унищожени и дали остава опцията те да бъдат употребявани за източник на финансови запаси с оглед икономическата рецесия. По каква причина това е обвързвано с М.Р. не излиза наяве от решението на съда.

Освен всичко останало било взето поради, че повече от 1 милион афганистанци са избягали през последните месеци, само че рекордните 1,2 милиона души са се върнали (или са депортирани) от Иран и Пакистан. Вследствие на тази информация се стигна до заключението, че липсват данни обстановката в Афганистан да е рискова за М.Р.

Според магистратите, разглеждали жалбата на афганистанеца, интервюиращият орган на организацията е извършил законосъобразно отговорностите си по изследване на ситуацията в страната от Близкия изток. Съдът показва още, че самият М. е можело да даде данни, в случай че има по-различни сведения за ситуацията там. Той обаче не го е направил.

„ Безспорен факт е, че Афганистан е релативно сигурна страна на генезис, където за жалбоподателя не съществува заплаха от гонене и нарушение на човешките му права. Макар да смята тази преценка на органа за нестимулирана, жалбоподателят не сочи никакви нови доказателства, които да обосноват различен юридически извод “, стимулират се от съда.

Затова Административен съд-Пловдив отхвърлил жалбата на афганистанеца против решението на интервюиращ орган на Държавната организация за бежанците. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване според, а М.Р. няма да получи статут на интернационална протекция в страната ни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР