Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори, които генерират

...
Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори, които генерират
Коментари Харесай

Радев пред Домбровскис: Служебният кабинет успя да овладее факторите, генериращи инфлация

Служебното държавно управление съумя да овладее всички най-важни фактори, които генерират инфлацията. Това сподели президентът Румен Радев в уводните си думи преди началото на срещата с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за стопанската система в полза на хората, Валдис Домбровскис, който е на посещаване у нас, предава Българска телеграфна агенция.

Президентът означи, че имаме едни от най-ниските цени на газа и обезпечена непоклатимост на доставките - дълготрайни търгове за доставка на газ от разнообразни снабдители, приключен интерконектор с Гърция, газ от Азербайджан на доста преференциални цени и свободен обезпечен достъп до терминалите за полутечен газ на Гърция и Турция.

Имаме най-ниските цени на горивата в Европейски Съюз - на бензина и дизела, мощен и самостоятелен енергиен бранш, посредством който се подсигурява предвидимост и поддръжка на бизнеса и всички небитови консуматори. Това дава успокоение и опция за дълготрайно обмисляне. Всичко това докара до изкривяване на тренда на инфлация и аз съм уверен, че тя ще продължи да понижава с положителни темпове, означи Радев.

Очаквам и Народното събрание, който ще изберем при започване на април, да одобри законите, които са нужни, добави Румен Радев.

Убеден съм, че участието ни в еврозоната ще докара до основни изгоди за българската стопанска система, само че не по-малко значимо е да бъдат уверени и българските жители в тези изгоди, сподели Радев.

 Снимка: БТА

В уводните си думи президентът уточни, че в исторически, географски и културен проект България постоянно е била неделима част от Европа. Той означи, че вложенията и комерсиалният продан на България в голямата си част са със страни от еврозоната и Европейски Съюз.

Нашето участие в еврозоната и в Шенген е стратегическа цел за България и нейното реализиране ще бъде логически и подобаващ свършек на процесите на интеграция, уточни Радев.

Той благодари на Валдис Домбровскис и на Европейска комисия за поддръжката, която са оказали на служебното държавно управление, което, по думите на президента, е съумяло да реализира най-големия прогрес по пътя към еврозоната.

 Снимка: БТА

Осъзнаваме изцяло трудностите по пътя към участието - това са инфлацията и неприетите закони, добави той.

Радев уточни, че чака изпълнителната власт да създаде и вкара ограничения и модели, които да доведат до минимизиране на риска от растеж на цените в преходния интервал, освен опазване, само че и повишение стандарта на живот на българските жители, опазване на конкурентоспособността на българската стопанска система и основаване на още по-добра среда за нейното развиване.

Европейската комисия продължава да поддържа България по пътя ѝ към еврото и се надява отлагането на участието в еврозоната да не е за дълго. Това сподели от своя страна Валдис Домбровскис.

Той заяви, че се надяват България уверено да върви по пътя към еврото до сполучливия край.

Домбровскис посочи, че влизането в еврозоната ще донесе доста изгоди за българската стопанска система и за българския народ.

Необходими са още старания и една разяснителна акция, българският народ би трябвало да е наясно, какви ще бъдат тези изгоди, какво е належащо да се свърши, с цел да бъдат осъществени и усетени те от българското население, уточни Валдис Домбровскис, представен от Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

Наближава една година от войната в Украйна, която аргументи освен загуба на доста човешки животи, тя аргументи и доста загуби в стопанската система, съобщи в уводните си думи Валдис Домбровскис. Той означи, че е извънредно значимо Европейския съюз (ЕС) да продължи да показва своето единение в поддръжката си за Украйна и да продължи да упражнява напън върху Русия в поддръжка на постигането на мир в Украйна и оказване на помощ за украинския народ.

По думите на Валдис Домбровскис налагането от страна на Русия на едностранни ограничения за блокиране на доставките на храна от Украйна и с увеличението на цените на горивата в международен мащаб сме очевидци на нарастване на инфлацията вследствие на повишаващите се цени на енергоносителите и храните.

 Снимка: БТА

" Имаме рекордни равнища на инфлация в Европейски Съюз и в страните от Централна и Източна Европа. В страните от Централна и Източна Европа по отношение на нарушените доставки имаме по-високо нарастване на цените от потребителската кошница, в сравнение с в другите страни от Европейски Съюз ", уточни той.

По думите на Домбровскис българското служебно държавно управление е подхванало ограничения за преодоляване на обстановката и в тази връзка към този момент е било оповестено, че влизането на България в еврозоната се постанова да бъде отсрочено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР